Bij Italiaanse of Franse gerechten weten we al gauw welke wijn passend is. Voor de Hollandse keuken vinden we het echter niet zo vanzelfsprekend. Wat past er bij zuurkool? En wat bij hutspot? Let’s find out! Hier vind je passende wijnen bij verschillende gerechten uit Nederland.
Wijnen naast stamppot: zo kun je het pairen >
Wijn bij zuurkool
Zuurkoolstamppot is een typisch Nederlands gerecht dat vaak wordt gegeten in de wintermaanden. Bij dit zure gerecht hoort een zure wijn. Er blijft namelijk niks van de wijnsmaak over wanneer je een zachte, milde wijn bij zuurkool drinkt. Klassieke combinatie bij zuurkool is pinot blanc, pinot gris of riesling.
Wijn bij boerenkool
Boerenkool is machtig en aards van smaak. Om goed te accentueren, kies je voor een zwoele, kruidige rode wijn. Als je meer contrast zoekt, of meer van witte wijn houdt, is een pinot grigio een goede keuze.
Wijn bij hutspot
Tja, welke wijn drink je nou naast hutspot? Wortel geeft hutspot een zoetige smaak. Een witte bourgogne is passend bij dit oer-Hollandse gerecht. Een Franse chardonnay kan er ook goed bij. Maar ook een rode wijn kan prima bij hutspot. Ga dan voor een merlot uit Chili.
Wijn bij rauwe andijvie
Als witte wijn past een pinot blanc ideaal bij een lekkere andijviestamppot. Ook een sappige en fruitige pinot noir, uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika is passend. Frisse zuren en een klein bittertje sluiten goed aan op deze Hollandse kost.
Ook lekker: paddenstoelen pastei uit de oven >