Niemand is er blij mee, maar veel mensen krijgen er toch mee te maken: werkloosheid. Het woord zelf al zorgt vaak al voor negatieve gedachtes of reacties, maar als je het slim bekijkt is dat totaal niet nodig. Een werkloze periode kun je namelijk héél slim benutten. Wat te doen als je werkloos bent? Met deze tips haal jij het meeste uit jezelf in de jobless period.
Wat te doen als je thuis zit door werkeloosheid? Vind hier dé tips als je een tijdje zonder werk zit >
1. Breng je financiële situatie in kaart
Dit is misschien niet het leukste om te doen, maar wel heel belangrijk. Maak een gedetailleerd overzicht van je bankrekening en spaargeld en hoelang je hiermee (werkloos) vooruit kunt. Je kunt ervoor kiezen om een tijdje terug bij je ouders te gaan wonen om te besparen op huur en andere grotere rekeningen, of om financiële hulp van familie of vrienden te zoeken.
Bekijk je grotere uitgaven en zie hoe je jouw geld slimmer kunt uitgeven om deze periode voor jezelf makkelijker te maken. Vergeet alleen niet dat het ook belangrijk is om ook je kleinere uitgaven te bekijken. Heb je echt al die streaming-abonnementen nodig? Er zijn uitgaven die in het begin misschien onschuldig lijken, maar die snel kunnen oplopen. Zorg er daarom dus voor dat je je bewust bent van jouw financiën.
Tips om meer en slim geld te sparen >
2. Blijf scherp en productief
Zorg ervoor dat je CV en LinkedIn goed zijn bijgewerkt en dat aansluit bij de positie(s) waarnaar je op zoek bent. Laat recruiters op LinkedIn weten dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden onder ‘voorkeuren voor het zoeken naar werk’ in de instellingen van je account, en binnenkort zullen zij degene zijn die contact met jou opnemen.
Een makkelijke manier om op de hoogte te blijven is door van je LinkedIn-feed je nieuwe hobby te maken. Wanneer je actief zoekt, bereik dan nieuwe mensen of mensen binnen jouw netwerk op basis van de bedrijfstakken, functies en bedrijven waarin je geïnteresseerd bent.
Stuur snelle en duidelijke berichten waarin je uitgelegd wie je bent, wat je zoekt en waarom je contact met hun hebt opgenomen. Je kunt ook vragen of ze een kort telefoongesprek met je willen inplannen of ze willen afspreken om een keer koffie te drinken. Ze zullen jouw proactieve en professionele houding zeker waarderen.
Meer tips voor een flawless Linkedin-profiel >
Het gat in je CV kan je irriteren, maar een goede manier om dat te vullen is om te gaan freelancen of tijdelijk werk te doen. Als je van plan bent om je bedrijfstakken of carrière compleet te veranderen, kan het aanvragen van stages en deeltijdposities een handige manier zijn. Ook is dit een perfect moment om aan je side hustle te werken en je kunt er zelfs een doel van maken om je eigen bedrijf te starten.
Wat te doen als je werkloos bent? // Werkloosheid tips
3. Geef jezelf de tijd om op te laden
Het is belangrijk om tijdens werkloosheid je lichaam een paar dagen de tijd te nemen om te ontspannen en een beetje op te laden. Resetten moet zeker een onderdeel van deze reis zijn, dus zorg ervoor dat je een bepaalde tijd vrijmaakt om dit te doen. Zo zul je je in deze nieuwe fase niet verslagen voelen. Een weekend is ook al lang genoeg om lekker tot rust te komen en jezelf energie te geven.
34 x nuttige dingen om te doen als je je verveelt >
4. Zorg voor controle over je planning
Misschien voel je je nu niet de baas over het hebben van werk en een inkomen, maar je kunt jezelf wel autoriteit geven door je eigen schema op te stellen en routines te maken. Het zoeken naar werk is in deze periode belangrijk, maar dat is natuurlijk niet het enige dat je elke dag doet. Het zou niet productief of gezond zijn om de hele dag door te blijven solliciteren, omdat de hoeveelheid tijd die je erin stopt niet zo belangrijk is als de kwaliteit.
5. Ga het huis uit
Het is natuurlijk heel makkelijk om tijdens werkloosheid al je taken uit te voeren terwijl je op je bank zit in je huispakkie. Maar dit kan schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid (en sociale leven) omdat je geïsoleerd leeft en niet veel met anderen communiceert.
Hoe erg je er misschien ook tegenop ziet, je moet echt dagelijks in contact blijven met de buitenwereld. Ga daarom je huis uit en neem je werk mee naar een koffiezaakje of bijvoorbeeld de bibliotheek. Voor veel mensen kan werkeloosheid ervoor zorgen voor weinig energie of motivatie om iets buiten je werk te doen, maar het is heel belangrijk dat je eropuit gaat en leuke dingen blijft doen.
6. Plan een tripje
Wat te doen als je werkloos bent? Een tijdje op reis! Míts je de middelen en het budget hebt, is dit het perfecte moment om die reis te maken die op je bucketlist staat en jezelf helemaal onder te dompelen in je omgeving en de cultuur. Zo neem je even afstand van zakelijke e-mails en kom je helemaal tot rust. Er zijn veel manieren om reizen met een beperkt budget te plannen en om goedkope vluchtaanbiedingen te vinden. Misschien is het extra interessant om een reis te maken met een doel. Inspiratie voor purpose travel vind je hier >
Werkloosheid tips // wat te doen als je werkloos bent // wat te doen als je thuis zit // wat te doen als je werkloos bent
7. Ga netwerken
Ga opzoek naar lokale netwerkevenementen en -seminars, deze kunnen je helpen om inzicht te krijgen in wat je wilt en mensen te ontmoeten die je kunnen helpen of inspireren. Deze ontmoetingen kunnen leiden tot nieuwe vriendschappen, goede adviezen of zelfs potentiële kansen.
Netwerken als een pro, vind hier hoe je dat doet >
8. Maak tijd voor wellness
Alleen al de gedachte aan je verantwoordelijkheden bij werkloosheid kan soms voor veel stress zorgen. Wellness is in zo’n periode belangrijker dan ooit, want je hebt de tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten. Persoonlijk welzijn is erg belangrijk omdat het bepaalt hoe je je dagelijks voelt en veel invloed heeft op de keuzes die je maakt. Het zal je tijdens je werkeloze periode helpen om je energiek en ready te voelen om alles aan te pakken.
9. Stop nooit met leren
Het is ook heel belangrijk om altijd open te staan voor nieuwe informatie en om je hersenen altijd te blijven trainen. Onderzoek nieuwe vaardigheden en neem de tijd om ze te leren, dit kan zowel offline als online. Het lezen van boeken en bijvoorbeeld artikelen kan jou voor meer kennis zorgen maar je kunt ook lessen, lezingen en workshops bijwonen om dit te bereiken. Als je denkt dat dit het juiste moment is, kun je zelfs overwegen om fulltime terug naar school te gaan.
Ook handig! 4 slimme manieren om in jezelf te investeren vind je hier >