Hoewel zo’n bakje bruin buiten de deur vaak een stuk beter smaakt, kunnen soms niet anders dan thuis de best mogelijke koffie maken. Zie het als een kans: dit is hét moment om zelf de barista uit te hangen, zodat je iedere dag kunt genieten van de beste kop koffie, gewoon thuis.
Thuis koffie zetten? Met deze tips verander jij je huis in een koffiebar >
Weetje: zo werd koffie ontdekt
Volgens een eeuwenoude legende was er eens Ethiopische geitenherder die ons favoriete drankje ontdekte. Hij zag hoe opgewonden zijn geiten raakten na het knabbelen aan een bepaald soort struikbessen. Hij plukte deze bessen, kookte ze en dronk vervolgens op om het effect zelf te ervaren. Het allereerste kopje koffie was gezet. We hebben koffie dus te danken aan geiten!
1. Ga voor de juiste koffie(bonen)
Bonen zijn duidelijk de basis van goede thuiskoffie. In principe zijn er slecht 2 soorten bonen: Robusta en de Arabica. De eerste wordt over het algemeen voornamelijk verkocht in de supermarkt. Arabica daarentegen, kennen we om zijn heerlijke geur, verfijnde sfeer en relatief laag cafeïnegehalte en hoge zuurtegraad. Dat laatste is in het geval van koffie een voordeel.
Je kunt deze bonen al gemalen aanschaffen, maar je koffie smaakt nóg beter en verser als je je bonen zelf maalt. Bonen nodig? Hier vind je verschillende Arabica’s >
Een andere favoriet zijn de bonen van Frank & Fresh Coffee. Zij draaien de keten om en branden de espressobonen op bestelling, welke ze precies een week na branding bezorgen. Zo blijft de smaak optimaal. Handig: de bonen komen gewoon door de brievenbus.
Goed om te weten: een geopend pak koffiebonen kun je het beste uiterlijk twee weken bewaren. Doordat er zuurstof bij de bonen komt, verliezen deze snel hun smaak.
2. Meten is weten
Wat vaak vergeten wordt is het belang van de hoeveelheid bonen dat gebruikt voor voor een kop koffie. Wil je als een echte barista te werk gaan thuis, dan is het handig om een precisieweegschaal, timer en een maatbekertje (of shotglaasje) in huis te hebben. Hoe meer bonen je gebruikt, hoe sterker je bakkie. Het is dus een kwestie van smaak en uitproberen om jouw ideale hoeveelheid te kennen.
3. Houd je apparaat schoon
Gebruik jij een bord twee keer zonder ‘m in de tussentijd af te wassen? Waarschijnlijk niet. Denk daaraan als het aankomt op je koffiemachine. Ook een schoon apparaat is van groot belang voor de kwaliteit van je koffie. En dan niet alleen de buitenkant, maar ook alle losse materialen.
Leg de materialen in warm water en laat het weken, of gooi het waar mogelijk in de vaatwasmachine, zodat het écht schoon wordt. Ook het ontkalken van de materialen zorgt ervoor dat je machine langer meegaat.
Welke machine ga je gebruiken?
Bovenstaand zijn de basisregels voor goede koffie thuis, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten koffiemachines waarmee je jouw perfect bakkie kunt zetten. Welke past het beste bij jouw wensen?
Automatische espressomachines voor een beetje gemak
Wil je in de ochtend niet teveel tijd kwijt zijn aan koffie, maar wil je wel goede kwaliteit? Dan is een automatische espressomachine een goede optie. Deze alleskunners malen de bonen zelf en zetten vervolgens een heerlijke, verse koffiecreatie naar keuze voor jou. Je kunt het caffeïnegehalte vaak zelf instellen. Drink je graag cappuccino’s of een latte op z’n tijd? Kies dan voor een machine met melkopschuimer, om het écht makkelijk te maken.
Thuis koffie zetten // Thuis koffie maken // Koffie maken tips // lekkerste koffiebonen // thuis beste koffie maken // lekkere koffie maken
Pistonmachines voor de echte barista
Waar bovenstaande machines het meeste werk uit handen nemen, kun je er ook voor kiezen om écht zelf aan de slag te gaan met een zogenaamde pistonmachine. Met deze varian koffiemachine heb je precies controle over jouw ideale espresso of cappuccino. Ook zien de machines er meestal stijlvol uit, en zal het hét pronkstuk uit jouw keuken zijn.
Lekkere koffie maken // thuis koffie zetten
Back in the days met filterkoffie
Een goedkopere en nostalgische optie voor een ‘ouderwets’ bakkie maak je met een filterkoffiezetapparaat. Je vult ‘m met water, drukt gemalen bonen in de filter, drukt op de knop en laat het apparaat geduldig pruttelen. Ideaal op grote kantoren bijvoorbeeld, omdat je in één keer heel veel koffie kunt zetten. Goed om te weten: er zijn tegenwoordig zelfs filtermachines met een ingebouwde koffiemolen, speciaal voor extra verse koffie. Ideaal!