Op zoek naar een licht en gezond ontbijt? Groente- of fruit smoothies zijn de perfecte drankjes voor een gezonde start van de dag. Je maakt je smoothie nóg interessanter voor je gezondheid door er ook superfoods aan toe te voegen. Voilà: 5 gezonde superfoods voor in je smoothie.
*Bekijk de bronnen voor dit artikel onderaan het artikel
1. Chlorella
Eet je wel eens sushi? Dan ben je vast bekend met de zilte smaak van zeewier. Toch klinken algen in je smoothie misschien minder aantrekkelijk. Toegegeven, de smaak van chlorella is misschien een beetje gek in je smoothie, maar je kunt deze goed maskeren met lekker veel groenten en fruit.
Je voegt chlorella ook niet toe aan je smoothie voor de smaak, maar vanwege de samenstelling van deze micro-alg. Zo bevat dit eencellige plantje niet alleen vitamines en mineralen, maar ook eiwitten en omega-3 vetzuren.
Door deze voedingsstoffen is chlorella ontzettend voedzaam en ‘behulpzaam’. Zo blijkt uit onderzoeken dat het algje kan helpen bij een te hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) en een teveel aan vrije radicalen in je lijf (oxidatieve stress). Ook helpt het je lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen. Perfect dus voor een superhealthy detox smoothie!
2. Acerola
Vergeet sinaasappels en acai bessen. Voor extra vitamine C in je smoothie moet je de acerola-bes hebben. Deze zure vrucht bevat namelijk 20 tot 30 keer meer vitamine C dan een gemiddelde sinaasappel.
Daarnaast bevat acerola veel andere gezonde plantenstoffen, zoals quercetine en folaten (natuurlijke vormen van foliumzuur). Beide stoffen zijn goed voor je hart en bloedvaten. Ook levert dit vruchtje redelijk wat vitamine A, B1 en B2, wat goed is voor je ogen en je energiepeil.
De bes is verkrijgbaar in poedervorm en is dus makkelijk toe te voegen aan een smoothie. Hier vind je een recept voor een smoothie met een mix van superfoods die ook de acerola-bes bevat.
3. Tarwegras
Tarwegras is het jonge gras van de tarweplant. Hoewel het dus nog maar een jong plantje is, bevat het meer voedingsstoffen dan veel groenten en fruit. Zo vind je in tarwegras veel eiwitten en daarnaast ook chlorofyl en andere gezonde plantenstoffen.
Denk bij gezonde plantenstoffen aan actieve enzymen, mineralen en vitamines die je lichaam gemakkelijk kan opnemen. Zo vind je in deze superfood naar liefst 8 verschillende vitamines en mineralen: ijzer, calcium, magnesium, vitamine A, -B, -C, -E én -K.
Tekst gaat door onder de foto
Al deze voedingsstoffen hebben veel voordelen voor je gezondheid. Bijvoorbeeld bij oxidatieve stress en als je immuunsysteem actief is. Ook helpt tarwegras om je cellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
Je kunt tarwegras vers gebruiken, maar ook in poedervorm. Dat laatste is wel zo handig voor een smoothie. Goed om te weten: je mag geen tarwegras innemen als je zwanger bent, coeliakie of glutensensitiviteit hebt of gevoelig bent voor rauwe voeding.
4. Ashwagandha
Ashwagandha is een plant dat al zeker 5.000 jaar wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Het kruid staat vooral bekend als versterkend middel voor het hele lichaam of voor specifieke organen. Bijvoorbeeld bij stress en angst, voor een betere hersenfunctie, om beter te slapen en je hormonen in balans te brengen.
Ashwagandha verbetert daarnaast je energieniveau en werkt ontstekingsremmend. Hoewel de gezondheidsvoordelen van ashwagandha indrukwekkend zijn, smaakt het kruid scherp en bitter. Voeg het dan ook toe aan een smoothie met zoete vruchten die een sterkere smaak hebben, zoals in deze smoothiebowl met mango.
5. Spirulina
Nadat de NASA spirulina gebruikte als voedingssupplement voor astronauten, heeft deze blauwgroene alg een ware sterstatus als superfood. Spirulina is dan ook rijk aan eiwit, bevat interessante plantenstoffen en daarnaast ook nog eens een indrukwekkend rijtje vitamines: A, C, E, K, B1, B2 en B6.
En bizar: 1 eetlepel spirulina levert maar liefst 4 gram eiwit op. Dat is evenveel als 45 gram magere kwark. Ideaal voor een smoothie bij het sporten, om je spieren te laten herstellen en op te bouwen.
Doordat spirulina overduidelijk naar zee smaakt, kun je de alg het beste toevoegen aan een smoothie met andere uitgesproken smaken, zoals deze smoothiebowl met pindakaas en ‘jam’.
Je kunt ook een kant-en-klare superfood mix gebruiken die spirulina bevat en die een lekkere smaak heeft door de toevoeging van een natuurlijk zoetmiddel en diverse fruitsoorten. Bijvoorbeeld deze mix, die naast superfoods, fruitextracten en stevia ook nog groenten, kruiden, groene thee en probiotica bevat. Een hele mond vol 😉
En, welke superfood ga jij toevoegen aan jouw dagelijkse smoothie?
Bronnen
Yunes Panahi, Y. et al. (2016). Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. Curr Pharm Des;22(2):164-73.
Alvarez-Suarez, J.M. et al. (2017). The protective effect of acerola (Malpighia emarginata) against oxidative damage in human dermal fibroblasts through the improvement of antioxidant enzyme activity and mitochondrial functionality. Food Funct,20;8(9):3250-3258.
Nwe Oo, Y.Y. et al. (2017). Extraction and determination of Chlorophyll Content from Microalgae. International Journal of Advanced Research and Publications; 1(5):298-301.
Bar-Sela, G. et al. (2015). The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Mini Rev Med Chem;15(12):1002-10.
Singh, N.et al. (2011). An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. Afr J Tradit Complement Altern Med; 8(5 Suppl): 208–213.
Karkos, P.D. et al. (2010). Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Evid Based Complement Alternat Med; 2011: 531053.