Wie haar Instagram of andere social media opent, ziet al snel mensen die beginnen met iets. Huismutsen die beginnen met de verbouwing van hun droomhuis, vroege vogels die de dag beginnen met meditatie of foodies die beginnen met het schrijven van een kookboek. Wat je minder snel ziet, zijn mensen die stoppen met iets. Marie-Chantal stopte met het drinken van alcohol. Wat heeft dit besluit haar opgeleverd?
Stoppen met alcohol
‘Nou vooruit, nog eentje dan.’ Een worden er twee, twee worden er drie, voor je het weet schrik je je een hoedje van de rekening. En waggel je met een dubbele tong richting je fiets. Uhh, je fiets, waar stond die ook alweer? Oeps, iets te diep in het glaasje gekeken. Wie kent ’m niet? Bij Marie-Chantal ging dit precies andersom: zij stopte een maand met het drinken van alcohol, plakte er toen nog een maand aan vast. En toen nog een. Inmiddels is dit het vijfde jaar op rij dat ze meedoet aan Dry January en er ieder jaar een maand aan vastplakt. Dit jaar drinkt ze tot 1 juni geen alcohol.
Een uit de hand gelopen Dry January, vertel
‘Alcohol is eigenlijk nooit een probleem geweest. De reden dat ik vijf jaar geleden ben begonnen met Dry January, was omdat ik een arts op televisie hoorde zeggen dat het echt zin heeft voor je lever om af en toe te stoppen met alcohol. Je lever is namelijk een van de weinige organen die zichzelf kan herstellen. Als je een maand stopt met drinken, doe je dus echt iets goeds voor je lever. Dat idee, het idee dat je hier zelf invloed op hebt, sprak me direct aan en werd mijn motivatie.’
Hoe verging je eerste Dry January?
‘Dat ging me eigenlijk heel makkelijk af. Maar daarna verviel ik net zo makkelijk in mijn oude drinkpatroon. Dat patroon bestond bij mij uit doordeweeks niet drinken, maar dan op vrijdag dronk ik met gemak drie biertjes, op zaterdag ook en op zondag ook. Dan zat ik dus eigenlijk alsnog op een alcoholisch drankje per dag. Soms zelfs meer. Zeker in de tijd voor corona, als we de kroeg indoken, dronk ik meer dan dat ik eigenlijk wilde.’
‘Dat begon me te storen. Mijn man en ik vierden bijvoorbeeld een hele tijd geleden onze verkering, en tja, bij een feestje hoort een drankje. Maar de volgende dag was ik zó brak. De intentie was één glaasje bubbels en dan is die fles toch binnen no time leeg. Het is die ontbrekende rem waar ik van baal. Waarom kan ik het niet houden bij één of twee glaasjes? Ik ben geen problematische drinker, maar dit doet alcohol dus met je.’
‘Tegelijkertijd beleef je een heel ander soort avond. De gesprekken werden intenser, soms wat joliger. Dus dat doet het ook. En daar kan ik op z’n tijd ook van genieten.’
Wat zou je ideale situatie zijn?
‘Gek genoeg ben ik er nog niet over uit of dit blijvend is. Mijn ideale situatie zou zijn om niet te drinken, tenzij er iets gevierd mag worden. En dan zou ik het bij een enkel glaasje willen houden. Maar ik betwijfel of die middenweg bestaat…’
‘Als je naar alcoholisten kijkt die afkicken, bestaat er ook niet zoiets als maar één glaasje. Nee is nee. Dat is de enige manier om het vol te houden. En op het moment dat je denkt: ‘Oh ik zou wel een biertje of wijntje kunnen gebruiken’, dat zijn juist je kwetsbare momenten. Dat merk ik zelf ook: de eerste paar jaar dat ik stopte, had ik af en toe echt behoefte aan een biertje. Nu weet ik dat die momenten juist een trigger zijn: wat ga ik nou oplossen met een biertje? En dat speelt misschien ook een beetje mee in de keuze om ieder jaar met een maand te verlengen.’
Welke inzichten heeft het je gebracht?
‘Dat het me dus eigenlijk heel makkelijk afgaat. Natuurlijk, dat komt ook door corona. Maar ook zeker nu er steeds meer lekkere alcoholvrije wijnen en alcoholvrije bieren verkrijgbaar zijn. Dat brengt me overigens bij nog een bijzonder inzicht: ik merk dat steeds meer mensen alcoholvrije drank in huis hebben, wat het ook makkelijker maakt.’
‘Een alcoholvrij flesje ploppen heeft trouwens ook wel iets geestigs. Mijn partner doet ook mee en soms trekken we een fles alcoholvrije wijn open en roepen we gekscherend dat we ‘helemaal lam gaan’ vanavond, om vervolgens binnen no time in te kakken, haha. Het idee van een lekker wijntje drinken bij het eten matcht dus nog niet echt bij de beleving, want er gebeurt verder niets. Je voelt je niet extra blij (of juist suf).’
‘Verder ben ik gaan inzien dat we gewoon heel erg gewend zijn aan het idee dat het pas gezellig wordt met een wijntje erbij. En daarbij hebben we niet door hoeveel en hoe snel we drinken. Dat vind ik echt schokkend. Helemaal nu ik weet hoe het is om een tijdje niet te drinken, voel ik aan mijn lichaam hoe slecht alcohol voor je is wanneer ik weer eens heb gedronken. Daar kan ik gigantisch van balen: waarom doen we ons lichaam dit aan?’
Heb je nog een tip voor anderen?
‘Ik had niet gedacht dat het zo makkelijk zou zijn en ik zie nu in dat het gewoon gaat om een harde nee. Dat is ook gelijk mijn tip: als je besluit om een tijdje niet te drinken, wees dan heel consequent. Er is geen tussenweg: stoppen is stoppen. Je kunt geen keuze maken op basis van een klein beetje.’