Vliegende drankjes? Een robot die je favoriete cocktail shaket? Het kan tegenwoordig allemaal. In dit artikel hebben we de laatste technologische trends op het gebied van horeca voor je op een rijtje gezet.
Eten uit de printer
Er komen al auto’s uit 3D-printers, maar ook eten? Het klinkt misschien too good to be true, maar dat is het zeker niet. Bij Restaurant Smink in het Friese Wolvega worden elementen van gerechten geprint door twee 3D-printers. In de patronen zit geen inkt, maar echte ingrediënten. Vhef Jan Smink, afkomstig van sterrenrestaurant de Librije, kookt hier op deze manier met veel lef en passie. Hij geeft een extra dimensie aan een luxe, gastronomische beleving.
Bestellen met de tablet
Niet alleen het eten en drinken ondergaat een technologische ontwikkeling, ook de restaurants zelf. Zo wordt er bij het bestellen al gebruik gemaakt van Near Field Communication Technology. Bestel via een tablet en geef zo rechtstreeks aan de keuken door waar je zin in hebt, zonder dat er iemand langs hoeft te komen. Je favoriete gerechtje staat binnen no time op tafel. Nog meer weten? Scan de code van jouw lievelingsgerecht op de menukaart en lees op je telefoon extra informatie via NFC Technology.
Horeca trends // technologie in de horeca // horeca ontwikkelingen
Daar vliegt of rijdt je drankje
Tegenwoordig worden zelfs drones ingezet als bediening. Dit lijkt dé oplossing voor het personeelstekort in de horeca. Een innovatieve manier van bedienen waarmee veel tijd wordt bespaard, klinkt perfect. In Rome bij Sushi Sun Magliana en in Florence bij Etto Sushi wordt al gebruikt gemaakt van een robot ober, waardoor je op je wenken bediend wordt.
Op de automatische (sushi) piloot
Naast vliegende en rijdende obers zijn er ook robots in de keuken te vinden. Zo bestaan er al hypermoderne wokpannen die zelfstandig alle ingrediënten ronddraaien en verhitten. Ook ons favoriete Japanse rijstgerecht kan al worden overgelaten aan deze heuse sushi-maker. Dankzij deze machines zijn gasten binnen een minuut voorzien van een heerlijk stukje verse sushi, ideaal!
Cocktail shakende robots
Zelfs als je wil genieten van een lekkere cocktail kan dit al overgelaten worden aan een robotarm. Deze tapt en creëert zonder moeite het perfecte drankje en het is ook nog eens een ware show.
Worden koks dan in the end overbodig? Nee, dat zeker niet. Koken blijft toch een kunst op zich waarbij het proeven van de chef noodzakelijk is. Maar deze uitvindingen maken het wel een stukje makkelijker. Zowel de kok als de ober hebben op deze manier meer tijd om de perfecte service of recepten voor de gasten te ontwikkelen.