Ben je meer gaan verdienen, zonder dat er aan het einde van de maand meer nullen op je bankrekening staan? Dan is de kans groot dat jij je (onbewust) schuldig maakt aan ‘lifestyle inflatie’. In dit artikel lees je wat het is én hoe je het aan kunt pakken.
Lifestyle inflatie: dit is het én zo pak je het aan >
Wat is lifestyle inflatie?
Lifestyle inflatie – ook wel levensstijl inflatie genoemd – betekent dat naarmate je meer geld verdiend, je onbewust ook meer geld uitgeeft. Met als resultaat: dat je aan het eind van de maand evenveel over hebt als voorheen.
Zo was je bijvoorbeeld vroeger tevreden met wekelijks boodschappen doen bij een goedkope supermarkt, terwijl je nu veel vaker uiteten gaat. Koop je nu tóch dat leuke (duurdere) jurkje, want je hebt ’toch het geld’. Ga je steeds verder en luxer op reis óf gaat het geld op aan wat extra guilty pleasures zoals het spelen van roulette online. Kortom: je uitgavenpatroon groeit evenredig met je salarisverhoging mee.
En dit is wat je er aan kunt doen >
1. Herken lifestyle inflatie
Niet iedereen ligt wakker van lifestyle-inflatie, sommige genieten juist van het luxere leven. Maar vind jij het wél vervelend dat je meer verdient, zonder het terug te zien in je salaris? Dan is de eerste stap uiteraard het herkennen én erkennen van levensstijl inflatie. Pas daarna kun je stappen ondernemen om het te voorkomen.
2. Houd je in- en uitgaven bij
Een ding wat we soms vergeten, maar wel aan het einde van de maand terug zien: ook kleinere uitgaven kunnen aardig aantikken. Een drankje hier, een broodje daar.. We get it, wij maken ons daar ook schuldig aan. Een handige tool om dit aan te pakken is door je maandelijkse in- en uitgaven bij te houden in een planning. Dit kan een fysiek boekje zijn, maar kan bijvoorbeeld ook via een online huishoudboekje app. Heb je dit gedaan? Dan heb je een goed overzicht waar je eventueel op kunt besparen!
Meer tips om lifestyle inflatie te voorkomen na de afbeelding >
3. Spaar automatisch
Het is handig om elke maand automatisch een bedrag opzij te zetten. Dit kun je makkelijk instellen bij je bank. Bekijk van tevoren hoeveel je per maand kwijt kunt, zet je vakantiegeld of dertiende maand direct opzij. Of spaar je salarisverhoging op. Zo hoef je niet al teveel na te denken over je bankrekening! Future you will thank you.
4. Kies voor producten die je écht blij maken
In plaats van klakkeloos je geld uitgeven, is het belangrijk dat je – je geld investeert in dingen die je écht blij maken. Denk aankopen die je stress verlagen, skills en vaardigheden verbeteren of je (geestelijke) gezondheid stimuleren. Maar ook als het drinken van die overpriced ijskoffie meer dan alleen een gewoonte is en het je écht blij maakt – dan kun je dat gerust blijven doen heur!
5. Denk na voordat je iets groots koopt
Eerlijk is eerlijk, het is erg verleidelijk om na het krijgen van je salaris meteen een grote uitgaven te doen. Maar, heb je het écht nu direct nodig? Stel jezelf die vraag voordat je – je portemonnee opentrekt, want vaak is het antwoord nee. In plaats van het direct te kopen, zet ’t op je wishlist en denk er nog even over na. Zo bespaar je niet alleen geld, maar voorkom je ook dat je onnodig geld gaat uitgeven.
6. Vergelijk jezelf niet met anderen
Steeds meer mensen willen alsmaar meer, beter en elkaar zoveel mogelijk overtreffen. Dit ten kosten van hun bankrekening (lifestyle inflatie says hi). Onze tip? Probeer jezelf niet te vergelijken met anderen en probeer niet mee te gaan in de ratrace waar veel mensen in vast zitten. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het maakt jou en ook je bankrekening véél gelukkiger.
7. Trakteer jezelf
Je hoeft natuurlijk niet altijd streng voor jezelf zijn. Soms mag je jezelf ook wel trakteren op die mooie designjurkje, de verre reis die je al jaren wilt maken of je droomauto. Het leven is namelijk meer dan alleen werken en een dikke rekening: genieten mag uiteraard ook!