Ga je binnenkort weer op vakantie (ja want sorry hoor maar het lijkt tegenwoordig alsof iedereen, altijd in het buitenland zit), of vind je het gewoon lekker om in de avond te ontspannen met iets anti-digitaals zoals een boek? Top, dan zijn we daaruit. Maar wat ik ook heb met het kiezen van films – eigenlijk met het kiezen van alles – lukt het niet zo goed. De keuze is oneindig en de genres lopen ver uit elkaar. Twijfels dus, waar ik je als dilemma-deskundigegraag bij wilt helpen met een literatuurlijstje en leuk leesvoer. Believe me, deze boeken wil jij in je onzichtbare boekenkast. Vele hemels boven de zevende. Zeik niet zo. Boeken. Reading. booktips. Weekend activity. Things to do. Things to read. Girls who read.
L

LITERATUURLIJSTJE WAAR JE BLIJ VAN WORDT

Ga je binnenkort weer op vakantie (ja want sorry hoor maar het lijkt tegenwoordig alsof iedereen, altijd in het buitenland zit), of vind je het gewoon lekker om in de avond te ontspannen met iets anti-digitaals zoals een boek? Top, dan zijn we daaruit. Maar wat ik ook heb met het kiezen van films – eigenlijk met het kiezen van alles – lukt het niet zo goed. De keuze is oneindig en de genres lopen ver uit elkaar.

Twijfels dus, waar ik je als dilemma-deskundigegraag bij wilt helpen met een literatuurlijstje en leuk leesvoer. Believe me, deze boeken wil jij in je onzichtbare boekenkast.

Vele hemels boven de zevende – Griet op de Beeck

Toen ik laatst in de LINDA het uitgebreide interview met deze Vlaamse schrijfster las, leek het me op papier een norse vrouw. Tot aan het stukje waarin ze vertelde over hoe haar gesprek bij DWDD, haar leven op de kop zette. Ik besloot het gesprek terug te kijken en mijn nog maar prille mening over haar veranderde direct. Ze leek wijs, vriendelijk, beschadigd, emotioneel en is tevens een magistraal goede schrijfster.
Maar goed, terug naar het boek dat ze schreef, want daar gaat het immers om. Griet op de Beeck schreef haar bestseller over vijf vervlochten levens: dat van de eenzame dertiger Eva, Eva’s onfortuinlijk gehuwde zus Elsie, hun gedeprimeerde vader Jos, diens op school gepeste kleindochter Lou en de op Elsie verliefde schilder Casper. Wat het fijne is aan werken met verschillende personages is dat je continu geboeid blijft: er gebeurd altijd wel iets. Ze heeft een betoverende tekst geschreven, waarin flarden van mensenlevens zo gerangschikt zijn dat het bij de lezer een vleugje heimwee oproept. Het boek is eigenlijk te mooi in een aantal woorden in dit artikel te proppen. Gewoon bestellen en lezen dus.

Leuk leesvoer

Kom hier dat ik u kus – Griet op de Beeck

Tja, je bent fan van een schrijfster of je bent het niet. Net als bovengenoemd boek is ‘kom hier dat ik u kus’ een ontzettende hit in de boekenwereld. Dat was nog best een uitdaging voor Op de Beeck, na de lat hoog te hebben gelegd met ‘Vele hemels boven de zevende’. Maar het is haar meer dan goed gelukt. Het boek werd door het boekenpanel van DWDD uitgeroepen tot ‘boek van de maand’ en ze krijgt daardoor een groot nieuw lezerspubliek. Deze roman is dan ook een toonbeeld van de veelzijdigheid van de Vlaamse schrijfster.
Het heeft een verrassend en meeslepend begin, waarna wat gas even wordt teruggenomen, om af te sluiten met een overtuigend slotstuk. Wederom een heftig verhaal, ditmaal over kapotte mensen die ongewild ook andere mensen kapot maken. Een mooie roman over de zoektocht naar identiteit en het lef om eigen keuzes te durven maken.

Leuk leesvoer

Zeik niet zo – Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders & Suzette Hermsen

Even een goed boek voor de korrel-zout-lezer. Voor de millennial. Voor jou en voor mij dus. We zouden maar verwend zijn en niet kunnen omgaan met de kleinste tegenslag. UBER twee minuten te laat? Kut. Geen vast contract? Huilen. Dus gaan we maar naar onszelf opzoek in Azië, het liefst met geld van papa en mama.

Toch? Helemaal niet, zeggen de drie journalisten en medemillennials. Zij herkennen hun generatie niet in het aanstellerige beeld dat alsmaar wordt geschetst. Het leven van de millennial is namelijk niet zo ingewikkeld. Sterker nog, dat leven is soms gewoon saai (afvalstoffenheffingbelasting betalen), soms buitengewoon pijnlijk (dood en ander verlies), zo nu en dan fantastisch (seks, vakantie, drugs!), maar meestal gewoon prima (op tijd wakker worden, niemand beledigen). De drie beschrijven op komische wijze hoe zij het doodnormale leven ervaren.

Op deze plekken in Amsterdam kun je lekker lunchen
en rustig een boek lezen

Het boek is dan ook eigenlijk een 267-pagina durende reality check. En terwijl ik over mezelf soms begon te denken dat ik een beetje ‘anders dan andere’ was, kwam bij het lezen van dit boek alles op z’n plek. Heerlijk. Bijvoorbeeld het stuk waarin Suzette beschrijft dat je een bepaald beeld in je hoofd hebt als ‘je ouder bent’. Wat ze dacht op d’r 30e zou hebben: drie kinderen. Wat ze heeft: een ENORME angst voor het hebben van kinderen. Ook hoopte ze op een killerbody, maar durft ze er momenteel niet eens een blik op te werken. Ook dat huis met een tuin is nog ver weg. Denk eerder aan een huurhuis, zonder tuin of daglicht, met fokking veel muizen en een discotheek eronder.
Je begrijpt, dit boek maakt je hard aan het lachen en het stelt je gerust over het geweldige leven dat wij dachten inmiddels te hebben – maar nog niet hebben.

Leuk leesvoer

De Frieda Klein serie – Nicci French

Oké dit zijn dus eigenlijk acht boeken, dus daar ben je tijdens je vakantie (mits je minimaal vier weken weggaat) wel even zoet mee.
Nicci French is het pseudoniem van het schrijversechtpaar Nicci Gerrard en Sean French, die samen psychologische thrillers schrijven. Dat is op een gekke manier best romantisch, al gaat ‘samen schrijven’ er bij mij niet in. Wachten op elkaars zinnen, samen in de huid kruipen van personages, kibbelen over wie met wie vreemdgaat. Hoe dan? Nee hoor, Nicci French heeft (nee, hebben) al jarenlang ervaring en samen schrijven doen ze potverdikkie goed. Vanaf 2011 zijn ze bezig met de Frieda Klein serie, dit is dus niet de naam van het boek maar van een soort geschreven Netflix serie, bestaande uit 8 episodes die je bij voorkeur op volgorde leest. In het eerste boek worden meerdere personages geïntroduceerd die in de volgende boeken steeds terugkomen. Wel zo leuk dus om de ontwikkelingen vanaf het begin te volgen. Dit zijn de bloedstollende boeken uit de serie met linkje naar reviews:

  1. Blauwe maandag
  2. Dinsdag is voorbij
  3. Wachten op woensdag
  4. Donderdagskinderen
  5. Denken aan vrijdag
  6. Als het zaterdag wordt
  7. Zondagochtend breekt aan
  8. De dag van de doden
Leuk leesvoer

De reünie – Simone van der Vlught

Als je van vrouwenthrillers houdt, is dit boek echt iets voor jou. Gelijk een tip: Laat je niet afschrikken door de dikte van het boek. Het is namelijk heel vlot en eenvoudig geschreven en het verhaal is zo opgebouwd dat je voortdurend wilt weten wat er precies gebeurd is. Je leest het dus zo uit! Wat lees je zo uit? Nou, ik zal het even uitleggen.

De aankondiging van een middelbare-schoolreünie zet het leven van hoofdpersonage Sabines op zijn kop. Het rakelt namelijk een belangrijke gebeurtenis uit haar jeugd op: de verdwijning van haar klasgenoot Isabel. Ooit waren zij hartsvriendinnen, maar toen Isabel zich ontpopte tot het populairste meisje van de school liet zij Sabine plotseling links liggen. En dat was niet het enige wat zij haar aandeed… Toch voelt Sabine zich enorm schuldig: misschien zou Isabel nooit verdwenen zijn als Sabine die bewuste dag met Isabel mee naar huis was gefietst. Nu tien jaar later is er nog steeds dat knagende schuldgevoel en komen er steeds flarden van herinneringen aan die tijd terug. Sabine begint te wroeten in het verleden en komt steeds dichterbij het ware, angstaanjagende verhaal achter Isabels verdwijning. Klinkt wel als leuk leesvoer dat jij op het strand van weet-ik-veel-waar zo kunt uitlezen he?

Leuk leesvoer
CategoriesChill