Nu de temperatuur weer onder nul is, dromen we meteen weer van lekker schaatsen, erwtensoep en warme drankjes. Voor het laatste hebben Nederlanders dé oplossing: koek-en-zopietenten. Maar wat is zopie in dit typisch Hollandse tafereel eigenlijk? Lees verder en vind ook het recept voor dit drankje om zelf te proberen!
Dit is zopie in koek-en-zopie (inclusief recept!) >
Een stukje geschiedenis
Al sinds de 17e eeuw (!) bestaat het begrip: koek-en-zopie. De tenten die eten en drinken verkochten, stonden aan de zijkanten van het ijs. Koek spreekt redelijk voor zich, zopie iets minder. Het is afgeleid van het woord soopje of sopie, wat borreltje betekent.
Tot voor de 19e eeuw ging de wetgever over (sterke) drankverkoop op land of water – er was dus niks over ijs gezegd. De koek-en-zopietenten kregen dus een vrijgeleide: ze mochten, zolang het weer het toeliet, drank verkopen op het ijs. Als we het hebben over omdenken! Dit is overigens ook de reden dat er goktenten en bordelen op het ijs te vinden waren. Sinds de 20e eeuw is het borreltje vervangen door punch en andere warme drankjes.
Wat is zopie?
Zopie heeft zich door de tijd heen ontwikkeld. Tegenwoordig wordt als drank vooral punch, glühwein of warme chocolademelk verkocht. Zopie in de originele vorm is toch net wat anders, namelijk een mengsel van (bock)bier en rum waaraan eieren, kaneel en kruidnagelen worden toegevoegd. Het geheel wordt verwarmd en heet gedronken. Da’s toch even wat anders. Nieuwsgierig geworden? Probeer het zelf!
Brouw je eigen zopie
Ingrediënten
- 1 liter (bock)bier
- 1 pijpje kaneel
- 2 kruidnagels
- 2 plakjes citroen
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 dl rum
Bereiding
1. Breng het bier samen met het pijpje kaneel, de kruidnagels en de citroen aan de kook.
2. Laat het mengsel zo’n 20 minuten op een zacht pitje lekker doorpruttelen.
3. Roer de suiker met de eieren los en bind hier het bier mee.
4. Voeg op het laatst de rum toe. Heet serveren en cheers!