Hoe fijn het ook is om tijdens kerst met z’n allen zorgeloos aan te schuiven bij familie, thuis dineren met je lover is misschien wel nóg leuker. Pak lekker uit en maak er een kerstavond van om nooit te vergeten. Inspiratie nodig? Hieronder vind je de lekkerste recepten voor een 4-gangen kerstdiner voor twee.
Wil je een relatief makkelijk kerstdiner voor twee maken? Vind hier dé recepten voor een 4-gangen kerstmenu >
Voorgerecht: Ceviche van garnalen en avocado met citroen & ui
Wij vinden dit feestelijke en frisse recept goed passen bij de feestdagen! Geen klassiek kerst voorgerecht zoals een garnalencocktail, maar een Peruaanse ceviche met een leuke twist. Onder de foto vind je hoe je dit recept maakt!
Bron: Yes, more please
Ingrediënten
2 tot 3 medium avocado’s
450 gr kleine middelgrote garnalen gepeld en gekookt.
1 kleine tomaat in kleine blokjes
½ engelse komkommer in kleine blokjes
1 kleine paarse ui gesnipperd
150 gr verse ananas in kleine blokjes
8 tot 10 stukjes Peperoncini’s in plakjes gesneden
20 gr peterselie fijngehakt
4 el olijfolie
1 limoensap
1 kleine sinaasappel, het sap en de schil
(2 el peperoncino-pekel)
¼ tl knoflookpoeder
¼ tl selderijzout
Verse zwarte peper
Zout naar jouw smaak
Bereidingswijze
1. Meng in een middelgrote kom alle gehakte groenten, de garnalen en de gesneden peperoncini’s. Voeg het limoensap, de sinaasappelschil en het sap, 2 eetlepels peperoncino, de olijfolie, het knoflookpoeder, selderijzout, zwarte peper en een of twee snufjes zout naar smaak toe. Meng goed door elkaar, dek af, zet in de koelkast en laat minstens 30 minuten marineren.
2. Snijd de avocado’s in de lengte doormidden, verwijder de pit en snijd een reepje van de achterkant van elke helft om de ronde kant plat te maken en ze stabiel op het bord te maken. Snijd met een schilmesje de binnenkant van de avocado voorzichtig in een ‘rooster’.
3. Sprenkel wat limoensap en een beetje zout over elke halve avocado op een serveerschaal en vul ze daarna met het ceviche mengsel.
4. Garneer als laatste met limoen- en sinaasappelpartjes, bananenchips of met crackers.
Liever een soepje? Vind hier 21 makkelijke en heerlijke recepten >
Tussengerecht: Aubergine met geitenkaas mousse, granaatappel, pistache & munt
Dit kleine hapjes is ideaal als tussengerecht voor het kerstdiner. Het ziet er feestelijk uit en vult niet teveel! Onder de foto vind dit recept voor een kerstdiner voor twee.
Bron: Ciels Table Tales // // kerstdiner 3 gangen // kerstdiner 4 gangen // kerstdiner 5 gangen // kerstdiner voor twee
Ingrediënten voor 10 aubergine hapjes
1 aubergine
1 ei
80 g paneermeel
250 g cherry tomaten
200 g romige geitenkaas
4 el crème fraîche
1 granaatappel
Handje gezouten pistache noten
1 bosje munt
Meer (romantische) recepten voor twee personen vind je hier >
Bereidingswijze
1. Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm. Maak twee bakjes, 1 met een opgeklopt eitje en 1 met het paneermeel. Leg elke plak aubergine eerst in het ei en daarna in het paneermeel. Zet een grillpan op het vuur met een scheutje olijfolie en rooster de aubergine tot beiden kanten goudbruin gebakken zijn.
2. In de tussentijd maak je de geitenkaas mouse door de geitenkaas op te kloppen met crème fraîche tot je een romige mouse hebt. Je kan de geitenkaas mouse straks op de aubergine leggen met een lepel of een spuitzak.
3. Snij de cherry tomaten in dunne plakjes en hak de pistache noten grof.
4. Versier de krokante aubergine met de geitenkaas mouse, de tomaten schijfjes, granaatappel pitjes, pistache noten en munt en besprenkel nog kort met wat peper en zout.
Hoofdgerecht: Gemarineerde Rib-eye met marinade
Bron: Bibby’s Kitchen @ Thirty Six // kerstdiner 3 gangen // kerstdiner 4 gangen // kerstdiner 5 gangen // kerstdiner voor twee
Ingrediënten
Voor de marinade
2 el olijfolie
2 el citroensap
1 grote stam rozemarijn, zonder steeltjes
2 el sojasaus
2 el worcestersaus
1 teen knoflook, geperst
Lekkere snuf gedroogde rode chilivlokken
Zwarte peper
Voor de steak
Olijfolie, om in te bakken
2 rib-eye steaks
1. Doe alle marinade-ingrediënten in een kom en meng alles door elkaar. Smeer het vlees in met de marinade, dek af en laat een nacht afkoelen.
2. Haal het vlees uit de koelkast en breng op kamertemperatuur. Als je aan het bakken bent, verwarm dan een grillpan tot hij super heet is. Sprenkel een beetje olijfolie over het vlees en breng op smaak met zout. Leg het vlees in de pan en bak voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Draai om en bak de andere kant nog 3 minuten. De perfecte steak bak je zo >
3. Giet de overgebleven marinade over het vlees om de pan te ‘blussen’ en draai het vlees om in de jus in de pan.
Thuis dineren als in een restaurant: zo dek je de tafel als een pro >
Bijgerecht 1: Geroosterde bospeen met honing en een tahini & gember dressing
Wees niet bang om de wortels mooi en (een beetje) zwart te laten worden – die voegt een perfecte rokerigheid toe die ze echt naar een ander niveau tilt. Onder de foto vind je het recept.
Bron: Ciels Table Tales // kerstdiner voor twee // kerstdiner recepten // kerstdiner voorgerecht // kerstdiner bijgerecht
Grote bos bospeen met loof (of zoveel als je zelf wilt maken)
1 el honing
Voor de tahini gember saus
Sap van een halve citroen
1 el tahini
1-2 cm verse gember
3 el Griekse yoghurt
Voor de topping
2 takjes peterselie
1 handje walnoten
Handje granaatappelpitjes
Olijfolie
Peper en zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200*C graden.
2. Maak de bospeen schoon met water en knip de loven af tot 2 cm van de bospeen. Leg de bospenen naast elkaar op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, honing en peper en zout. Rooster de bospeen in het midden van de oven voor zo’n 30 tot 40 minuten tot ze goudbruin zijn en een mooi gerimpeld huidje hebben.
3. Maak ondertussen de saus en mix daarvoor de Griekse yoghurt, tahini, gember en citroen. Breng verder op smaak met peper en zout.
4. Als de bospeen klaar is kan je de tahini gember saus eroverheen leggen en afmaken met peterselie, granaatappelpitjes en walnoten.
Tussengerecht 2: Feestelijke Tonijntartaar Hoorntjes
Recept onder de foto
Ingrediënten (voor 12 stuks)
1 avocado
150 gram tonijn
4 vellen filodeeg
Sojasaus
Een mespuntje
Wasabi
Koriander
1 teentje knoflook
¼ rode peper
Srirachamayonaise
Sap van een halve limoen
Peper
Zout
Furikake
Sesamzaadjes
Olijfolie
Bereidingswijze
- Snijd de tonijn in kleine stukjes. Maak op smaak met peper en zout. Doe een scheutje sojasaus en de wasabi in een bakje en roer goed, voeg dit bij de tonijn. Pers het teentje knoflook en snijd de rode peper fijn. Pluk wat blaadjes koriander en maak klein. Roer een lepeltje srirachamayonaise door de tonijn. Schep de tonijn in een spuitzak.
- Lepel de avocado uit, doe deze samen met het sap van een halve limoen, peper en zout in een blender/keukenmachine en maak tot een mooie gladde massa. Schep dit over in een spuitzak.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak de (ontdooide) vellen filodeeg en leg deze op het aanrecht. Smeer in met olijfolie. Gebruik een serveerring met een diameter van 10 centimeter en steek rondjes uit het filodoog.
- Ik gebruikte vervolgens hoorntjes vormpjes, maar je kunt ook een hoorntje maken door middel van aluminiumfolie. Rol het rondje filodeeg rondom de vorm en zet in de oven voor 7 minuten. Uit een vel filodeeg kun je 4 rondjes halen, doordat het relatief breekbaar is, adviseer ik om extra hoorntjes te maken.
- Laat de hoorntjes even afkoelen. Spuit dan eerst een beetje avocado in het hoorntjes en vul aan met de tonijntartaar.
- Maak een schaaltje met de furikake en witte – en zwarte sesamzaadjes. Rol hier het hoorntjes doorheen als een soort van discodip. Zet de hoorntjes in een schaal met gedroogde linzen of risottorijst oid.
Dessert: Witte Chocolademousse met Lemon Curd
Feestelijker gaat het niet worden! Hieronder vind je het recept.
Ingrediënten
Chocolademousse:
1 eidooier
100 ml amandelmelk (of andere)
100 gr witte chocolade
1 el suiker
250 ml slagroom
Lemon curd:
1 citroenrasp en sap
80 gr suiker
60 gr ongezouten roomboter
1 ei
Topping:
12 amaretto koekjes (verkruimeld)
3 verse vijgen
Bereidingswijze
- Smelt de roomboter met de suiker au-bain marie. Zorg hierbij dat het water de kom niet kan raken. Als de roomboter gesmolten is voeg dan de citroenrasp en sap toe en klop het ei door het mengsel heen tot alles goed gemengd is. Laat het geheel nog au-bain marie garen tot de curd een dikkere structuur heeft, dit duurt zo’n 15 minuten. Blijf wel af en toe even roeren tussendoor.
- Als de curd klaar is, giet deze dan over in een klein potje of kommetje en zet in de koelkast om op te stijven.
- Verhit de melk in een pannetje. Klop daarna de eidooier met de suiker op met een garde en voeg beetje bij beetje de melk erbij. Blijf goed roeren zodat het ei niet gaat stollen.
- Giet het geheel terug in de pan en laat op een laag vuur indikken terwijl je goed blijft roeren. Haal de pan daarna van het vuur en voeg de witte chocolade toe. Roer tot de witte chocolade helemaal gesmolten is. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop als laatst de slagroom op met een mixer tot een stevige room. Vouw daarna de slagroom door de witte chocolade tot een gladde mousse.
- Giet vervolgens de mousse in een spuitzak en volg alvast de eerste twee stappen van het opmaken van de glazen.
- Snij 3 vijgen elk in 6 plakjes en snij de andere 3 vijgen in 4 partjes.
- Kruimel daarna eerst over de bodem van elk glas 1 amandel koekje en leg daar vervolgens 3 plakjes vijg bovenop. Schep daarna wat lemon curd over de vijgen heen en spuit daarna de chocolademousse weer over de lemon curd heen. Bewaar nog 1/3 van de lemon curd om de glazen mee op te maken voordat je deze gaat serveren. Zet de glazen eerst voor minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
- Voordat je het dessert gaat serveren, garneer dan elk dessert met nog 2 partjes verse vijg.
Liever niet koken? Deze restaurants bezorgen een Kerstdiner >