Ben jij ook zo’n fan van ijskoffie? Als nagerecht, als tussendoortje of gewoon als drankje om lekker mee af te koelen. Dit drankje kan eigenlijk altijd. En het mooie is: het is heel makkelijk zelf te maken. Hieronder vind je alles wat je moet weten om een heerlijke ijskoffie te maken.
Vind hier wat je moet weten om ijskoffie te maken >
Welke koffie heb je nodig?
Voor het maken van ijskoffie heb je een sterke kop koffie nodig. Espresso is dan een goede keuze. De echte koffie liefhebbers kunnen zelfs een dubbele espresso toevoegen.
Hoe maak je ijskoffie met ijsblokjes?
Binnen vier stappen heb jij de lekkerste ijskoffie bereid:
1. Zet als eerste een shot espresso en laat deze een uur afkoelen.
2. Breng de koffie eventueel op smaak met een beetje suiker.
3. Giet de afgekoelde koffie in een groot glas en voeg een handvol ijsblokjes toe.
4. Voeg als laatste een grote scheut (plantaardige) melk toe.
Koffie tentjes dicht? Vind hier de tips waarmee je thuis de beste koffie maakt >
Hoe maak je ijskoffie met vanille ijs?
Ijskoffie met vanille ijs maak je ook heel makkelijk thuis. Alles wat je hiervoor moet doen is:
1. Zet eerst een kop espresso.
2. Laat de koffie afkoelen en zet hem daarna nog even in de koelkast.
3. Giet vervolgens de melk en het vanille ijs in een groot glas.
4. Voeg daarna de koude koffie toe.
Meer smaak toevoegen aan je ijskoffie?
Wil je meer smaak toevoegen? Kies dan gewoon voor een lekkere siroop. Voeg hem als laatst toe aan je ijskoffie en geniet! Tip voor de zoetekauwen onder ons: siroop smaakt nog beter met een klein toefje slagroom. Andere opties om toe te voegen aan jouw koude drankje zijn:
Munt extract
Vanille extract
Kokos extract
Kaneel
Nutella
Kalua of Bailey’s
Zelf siroop maken?
Omdat suiker niet altijd goed oplost in een koud drankje, is het ook een goed idee om gewoon zelf je siroop te maken! Alles wat je moet doen is:
1. Kook 250 ml water
2. Mix het met 200 gr sugar
3. Voeg jouw favoriete extract toe (vanille, karamel, kokos).
4. Laat het 60 minuten afkoelen in de koelkast voor gebruik.
Vind hier 3 heerlijke ijskoffie recepten om zelf te maken >
1. Recept ijskoffie met amandelmelk
Ingrediënten
120 ml zelf gezette koffie
120 ml amandelmelk
1 theelepel kaneel
1 eetlepel dadelsiroop
5 ijsklontjes
Bereidingswijze
1. Om de ijskoffie te maken moet je natuurlijk eerst koffie zetten. Zet eerst een kop koffie of dubbele espresso, afhankelijk van hoe sterk je de ijskoffie graag drinkt.
2. Zet de koffie alvast in de koelkast (ongeveer een half uur of langer) om te koelen.
3. Doe in een groot glas de amandelmelk, kaneel en de dadelsiroop en meng het goed door.
4. Voeg de ijsklontjes toe aan het mengsel en giet hier je gekoelde koffie overheen. Enjoy!
2. Recept Nutella ijskoffie
Ingrediënten
5 el Nutella
165 ml Zonnatura hazelnoot rijst drink
30 gr ongebrande hazelnoten
15 ijsklontjes
100 ml espresso
Bereidingswijze
1. Laat de helft van de nutella met 1/10 van de hazelnootdrink in 1 min. op laag vuur smelten in een steelpan. Verdeel de gesmolten nutella over de binnenkant van de glazen.
2. Hak ondertussen de hazelnoten fijn. Rooster de noten 2 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur.
3. Doe de ijsklontjes, de espresso (afgekoeld), de rest van de hazelnootdrink en de rest van de nutella in een blender. Verdeel de ijskoffie over de glazen. Garneer met de geroosterde hazelnoten. Enjoy!
Ook leuk! Vind hier een recept Dalgona koffie: luchtige Koreaanse koffie >
3. Recept romige Baileys ijskoffie
Ingrediënten
30 ml Baileys
2 el chocoladestroop (optioneel)
30 ml koude espresso
2 bolletjes vanille-ijs
4 ijsblokjes, in kleine stukjes
1 el espresso
Slagroom
Bereidingswijze
1. Doe de Baileys, chocoladesiroop, koude espresso, ijsblokjes en het vanille-ijs in een blender en zet deze aan tot de ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
2. Schenk het mengsel in een glas.
3. Schenk de espresso in het glas en voorzie de bovenkant van je drankje van de gewenste hoeveelheid slagroom.
4. Garneer met wat cacaopoeder en koffiebonen. Enjoy!