Hot pot of hotpot is een populaire Chinese kookmethode, bereid met een kookpot soepbouillon aan tafel. Een soort kaasfondue idee maar dan met bouillon en vis, vlees en noedels dus. Wil jij thuis tafelen met hotpot? Hieronder vind je hoe je dat doet.
Zin in gezellig avondje lang tafelen met een hotpot? Hier lees je alles over Chinese fondue >
De hotpot pan
Een echte Chinese hotpot (fonduepan) is een grote, ronde metalen pan met twee vakken waarin je twee verschillende bouillons kunt serveren. Grote kans dat je deze niet in huis hebt, maar no worries: met een gewone pan kan het ook. Of gebruik twee pannen, zodat je twee verschillende bouillons kunt serveren (aanrader!).
Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de pan goed warm kunt houden, dus je hebt een brander nodig. Ga voor een elektrische of gebruik een gasbrander. Je gebruikt stokjes om mee te eten en eventueel een fondue netje om de ingrediënten in en uit de bouillon te halen.
Tips voor een hotpot middag/avond buiten de deur? Hier vind je het perfecte restaurant >
Hotpot bouillon
In de ene (helft van de) pan gaat een heldere bouillon, in de andere een spicy bouillon. Bij de Aziatische winkel kun je kiezen uit honderden pakjes met kant-en-klaarvarianten, maar er een zelf maken is natuurlijk beter. Geef een zelfgemaakte kippenbouillon (als je wilt) een extra touch met wortel, gember, grove stukken bosui en steranijs.
Hotpot ingrediënten
Niet alleen vlees en vis zijn geliefd bij hotpot: ook tofu en groenten zijn populair bij hotpotten. Denk aan Chinese kool, daikon, wortel, paddenstoelen, blokjes pompoen, of zelfs aardappelen en verse tomaatjes. Tip van ons: ga eens voor Chinese kailan (Chinese broccoli), paksoi of bokchoi (baby-paksoi).
Begin met de rettich (daikon) in de bouillon en laat die zolang in de bouillon liggen. Gedurende het fonduen trekt de smaak van de bouillon er helemaal in, waardoor je op het einde super lekkere groente met smaak hebt.
Dit bericht bekijken op Instagram
hotpot tips // tips voor hotpot // hotpotten // hotpot kopen // hotpot recepten
Qua vlees en vis zijn de mogelijkheden net zo grot. Het water loopt ons al in de mond als we eraan denken: plakjes heel dun gesneden ribeye, zalm, rundvleesballetjes, plakjes buikspek, rauwe garnalen, inktvis of reepjes kipfilet.
Nog een paar typisch Chinese ingredienten voor hotpot zijn rice cake, visballetjes, wontons en vis-tofu-cakejes, die je allemaal bij de Aziatische supermarkt kunt kopen.
Noedels
Die eet je officieel pas aan het einde van de rit. Dan heeft de bouillon lekker veel smaak en de noedels nemen die goed op. Wij vinden rijstnoedels de beste variant voor in de hotpot. De zachte structuur maakt ze perfect voor in soepen. Niet vergeten: je moet ze vaak een uur in koud water weken voordat je ze kunt gebruiken.
Toppings en sauzen
Toppers om de ingrediënten af te maken zijn fijngesneden verse chilipepers, lente-uitjes, geroosterd sesamzaad en korianderblaadjes. Leef je uit bij de toko om de hoek en zoek naar meer lekkere toppings.. Naast (natuurlijk) sojasaus is ook hoisinsaus is ook erg aan te raden! Net zoals sesamsaus en een Chinese knoflooksaus. Wist je dat ze in China zelfs rauwe eidooiers op tafel zetten om vlees in de dippen?