We hebben allemaal weleens een periode waarin we nét iets gezonder eten dan anders. Salades dienen in zo’n periode als een perfecte maaltijd. Althans, indien goed bereidt en versierd met een lekkere dressing. Je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klaar vloeistofje in de winkel te kopen, maar deze zitten vaak vol met toegevoegd suiker, smaak –en kleurstoffen. Dág gezonde hap… Deze drie gezonde saladedressings zijn in een handomdraai te maken en lekker in ieder seizoen!
Dit zijn voorraadrecepten. De hoeveelheid van de dressing is genoeg voor meerdere porties. Handig hé, zo heb je altijd een zelfgemaakte dressing koud staan! Dat scheelt overigens een hoop boodschappengeld.
AVOCADODRESSING
Deze gezonde saladedressing smaakt goed bij ongeveer alles en is binnen vijf minuten klaar! Een klein nadeel: na bereiding is de dressing slechts drie dagen houdbaar.
Ingrediënten
- 0,5 dl witte wijnazijn
- 1 citroen
- Zout en peper
- 1,5 dl olijfolie
- 1 eetrijpe avocado
- 1 lente-uit
- Optioneel: eetlepel Griekse Yoghurt
- Nodig: blender
Bereiding
De bereiding van deze gezonde saladedressing is heel erg simpel. Echt waar, zelfs mij lukte het.
- Pers de citroen leeg in de blender
- Snijd de lente-ui fijn en voeg deze toe aan de blender
- Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten (behalve de olijfolie) toe aan de blender en zet deze op een lage stand aan
- Terwijl de blender zijn gang gaat, voeg je langzaam de olijfolie toe
- Breng op smaak met peper en zout
- Klaar is kees
CITRUS-VANILLE-DRESSING
Deze gezonde saladedressing is lekker bij een vissalade of bijvoorbeeld octopuscarpaccio!
Ingrediënten
- 2 sinaasappels met schil
- 2 citroenen met schil
- ½ vanillestokje
- 1,5 dl azijn
- 1 eetlepel mosterd
- 3,5 dl olie
- Peper en zout
- Nodig: staafmixer & fijne rasp
Bereiding
- Rasp de gekleurde laag van de citroenen en sinaasappels boven een pan
- Pers hierna de citroenen en sinaasappels ‘leeg’ in de pan
- Snijd het halve vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de binnenzijden leeg. Voeg de vanille toe aan het citrussap.
- Laat het sap tot de helft inkoken door het aan de kook te brengen
- Voeg de mosterd en azijn toe
- Zet de staafmixer erin. Voeg druppelsgewijs de olie toe.
- Breng op smaak met peper en zout
- Klaar is Kees
Helemaal in de gezonde sferen?
Drink deze gezonde mocktail naast jouw salade!
MOSTERDWALNOOTDRESSING
Deze gezonde saladedressing is onder andere lekker bij rode bieten, spinazie & kropsla!
Ingrediënten
- 200 gram fijne dijonmosterd
- 100 gr grove Zaanse mosterd
- 2 dl gembersiroop
- 1,5 dl rode wijnazijn
- 4,5 dl zonnebloemolie
- 0,5 dl walnootolie
- Peper en zout
- 75 gr geroosterde walnoten
- Nodig: staafmixer
Bereiding
- Meng de mosterd, gembersiroop, rode wijnazijn en zonnebloemolie door elkaar
- Mix de dressing met een staafmixer, zodat er geen stukjes meer inzitten
- Breng de dressing op smaak met een beetje peper en zout
- Voeg tot slot de gehakte walnoten toe aan de dressing
- Klaar is Kees
All so easy, right? Heb jij nog een gezonde saladedressing in jouw receptenboekje die wij echt een keer moeten maken? Laat het me weten via kiki@girlswhomagazine.nl!
CategoriesRecepten & Trends