Je bent jong en je wil wat. Dat kan van alles zijn, een huis, een elektrische fiets, een lange vakantie, een nieuwe laptop, ieder zo’n z’n wil, maar de kans is groot dat je er geld voor nodig hebt. Een studieschuld of lege spaarrekening helpt er dus niet bij om jouw ‘wil’ te bereiken. Gelukkig zijn er genoeg manieren om wat extra geld te verdienen én om kosten te besparen om zo meer € over te houden. Alle kleine beetjes helpen, right?
Geld over houden, hoe doe je dat?
Streaming abonnementen, dinertjes buiten de deur, nieuwe schoenen, die torenhoge huurlasten (vooral in Amsterdam, bummer..), het geld vliegt eruit als ambitieuze levensgenieter. Stress op het gebied van financiën is voor veel starters dan ook op z’n plek. Maar stress omzetten in kansen, dat kan natuurlijk ook. Deze tips helpen jou wellicht om jou financiële situatie (beter) onder controle te krijgen.
1. Overweeg een investering
Een dikke spaarrekening is fijn om te hebben wanneer je onvoorziene kosten moet maken, maar die rekening gaat je er niet bij helpen om rijk te worden. Met de huidige rentepercentages slaapt je geld waar het vroeger nog langzaam groeide. Overweeg daarom geld in stabiele aandelen of in bepaalde fondsen te investeren. Lees je eerst wel hier goed in en de nummer 1 regel is: gebruik geen geld dat je nodig hebt. Een slimme luister tip voordat je begint is Jong Beleggen, waarin je allerlei tips en tools leert over het investeren van je zuurverdiende centen.
2. Vind een leuke side-hustle
Side-hustles for the win! Een bijbaantje naast je reguliere werk, in Amerika is dat hartstikke normaal. Het werkt lekker variërend, is een goede manier om extra inkomsten te genereren én als het goed is leer je ervan. Ga na welke side hustle bij jou past. Ben je goed in gitaarspelen en kan je les gaan geven? Krijg je energie van dieren en kun je misschien honden gaan uitlaten? Schrijf je graag? Kijk of je aan de slag kan met freelance klussen!
3. Laat je niet inpakken door ‘status item’
Heb je een dure smaak? Lastig, want dit kan je veel geld kosten. Als je geld wil overhouden kan het een goede tip zijn om weg te blijven van zogenaamde ‘status artikelen’. Deze dure items heb je als het goed is eigenlijk niet nodig maar geven je portemonnee wel een flinke klap.
Ga je toch liever voor duurdere dingen, zorg er dan voor dat het in ieder geval een slimme zet of goede investering is, die niet snel in waarde daalt. Ga niet voor de duurste abonnementen, maar overweeg besparende lifestyle abonnementen zoals op scheermesjes of een sim only abonnement. Ook slim: een mobiel abonnement vergelijken bij verschillende providers kan je óók veel geld bespraken. Net als dat je dat kan doen voor je hyphotheek, zorgverzekering en sportscholen. Weten is meten!
4. Analyseer waar je geld aan uitgeeft
Heb je het gevoel dat je iedere maand nét wat geld tekort komt om nog eens iets leuks voor jezelf te kopen of te gaan doen, dan is het misschien slim om eens goed in de gaten te houden waar al dat geld eigenlijk naartoe gaat.
Open je bankieren-app en bekijk hoeveel afschrijvingen er in één maand zijn gedaan. In veel gevallen zijn het kleine en onnodige pintransacties van een cappuccino of een broodje bij de bakker, ‘want geen zin om lunch te maken’. Alle kleine beetjes helpen, dus kijk of je hierin geld kunt besparen door bij dergelijke uitgaven te denken: is dit nu écht nodig?
Heb jij nog tips om meer geld in het laatje te brengen, en te houden? Laat het ons weten en succes!