R

RECEPT BUDDHA BOWL MET TOFU EN AVOCADO

recepten met spinazie - recept met spinazie - recepten met spinazie - gezond spinazie recept - recept maken met spinazie

Leuke kommetjes en schaaltjes vol met hartige en gezonde ingrediënten, ook wel Buddha Bowls genoemd. Ze zijn super populair, en dat is niet zo gek: het is een lekker gerecht dat makkelijk zelf te maken is. Hieronder vind je het recept voor een heerlijke bowl met tofu en avocado.

Vind hier het gezonde Buddha Bowl recept met avocado en tofu > 

Maar eerst, nog meer informatie over deze kleurrijke bowls. Een Buddha Bowl is een “bowl” die een beetje lijkt op de bolle buik van Boeddha omdat die overvol en hartverwarmend is, gevuld met heerlijke en gezonde ingrediënten. Het is een gebalanceerde maaltijd die meestal lekker kleurrijk maar vooral erg gezond en vullend is. Je kan ook makkelijk allemaal restjes uit je koelkast verwerken in jouw bowl, want er bestaat geen vast recept.




Ingrediënten 

Voor de tofu:

200 gr stevige tofu
2 el hoisinsaus (zelfgemaakt of in de winkel gekocht)
2 el sojasaus
105 gr rijstmeel
1 el maizena
60 ml water
38 gr rauwe sesamzaadjes
3 el paneermeel

Voor de rest van de bowl:

500 gr zoete aardappel
1 tl olie
1/4 tl komijnpoeder
1/8 tl gemalen chili
170 gr quinoa
470 ml water
1 el hoisinsaus
1/4 tl zout
450 gr spinazie of boerenkool of paksoi
1 avocado, in plakjes
180 gr hummus (zelfgemaakt of in de winkel gekocht)
Garnering: een scheutje hoisinsaus, gemalen peper, verse basilicum en/
of munt

Meer inspiratie nodig? Vind hier nog 9 andere gezonde Buddha Bowl recepten >

Bereidingswijze

Voor de tofu:

1. Leg de tofu op een dubbele laag keukenpapier. Top met nog een laag keukenpapier. Leg er iets zwaars op, zoals bijvoorbeeld een ijzeren koekenpan. Laat de tofu minimaal 30 minuten in het keukenpapier trekken.

2. Snijd de tofu in klompjes, ongeveer zo groot als een kipnugget. Zorg dat je ongeveer 8 plakjes hebt. 

3. Bereid in een grote ovenschaal de marinade door de hoisinsaus en sojasaus te mengen. Leg de tofu in de schaal en bedek de tofu aan elke kant met de marinade. Schik de tofu plakjes in een enkele laag, dek af met plastic folie en laat minimaal 2 uur marineren in de koelkast.

4. Verwarm een ​​grote koekenpan met op middelhoog vuur. Voeg de tofu plakjes toe en kook ze ongeveer 1 minuut per kant, of tot ze goudbruin zijn. Giet de overgebleven marinade over de tofu en kook nog een minuut, of tot er bijna geen vloeistof meer over is. Haal de pan van het vuur en laat de tofu een paar minuten afkoelen.

5. Vervolgens bereid je het beslag voor. Doe genoeg rijstmeel op een soepbord of in een ondiepe schaal en zit dit even apart. Meng in een ander bord de rest van het rijstmeel met de maizena en water. Klop goed door elkaar tot er geen klonten meer zijn. Meng tenslotte in een derde bord de sesamzaadjes met het paneermeel.

6. Pak dan een ​​plakje tofu, smeer het in het rijstmeel en schud het af. Dompel het vervolgens in het natte beslag om het licht te bedekken en leg tenslotte de tofu in de sesam-paneermeel. Draai goed om zodat het volledig bedekt is. Leg ze opzij op een bord en herhaal deze stappen met alle tofu plakken.

7. We raden je aan om de tofu op het laatste moment te koken, dus als je dat nog niet hebt gedaan, bereid dan de rest van de kommen voor (zie stap 8).

8. Om de tofu te koken, verwarm je  olie in een koekenpan. Eenmaal warm, bak je de tofu plakjes ongeveer 1 minuut per kant of tot ze goudbruin zijn. Leg ze op een bord bekleed met keukenpapier om de overtollige olie te verwijderen.

9. Maak nu de kommen klaar. Doe ongeveer 3 eetlepels hummus in elke kom en smeer het uit naar boven met de achterkant van een lepel. Bedek dit met de gekookte quinoa, geroosterde zoete aardappelen, gebakken groenten, avocado en als laatste de tofu.

10. Garneer de bowl met gehakte basilicum of munt en serveer. Besprenkel de tofu met hoisinsaus voor nog meer smaak en bedek de hummus eventueel met geroosterde sesamolie.

Vind hier de bereidingswijze voor de rest van het Buddha Bowl recept >

Voor de zoete aardappel:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappel en snijd het in plakjes. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk ze met de olie, bestrooi met komijn en chili en meng met je handen om elke plak met de kruiden te bedekken. Leg de plakjes neer in een enkele laag. Bak ze in ongeveer 20 minuten, of tot ze zacht en goudbruin zijn.

Voor de quinoa:

Meng de quinoa in een grote pan met het water, hoisinsaus en zout. Breng aan de kook, zet het vuur lager en kook afgedekt voor ongeveer 15 minuten.

Voor de groenten:

Gebruik je eigen favoriete methode om je groenten te koken. Om te sauteren, verwarm je een eetlepel olie in een grote koekenpan. Voeg, als het warm is, gehakte knoflook (optioneel) toe en bak een paar minuten. Voeg vervolgens je groenten toe en bak tot het verwelkt is. Kruid ze met peper en zout.

Wanneer ga jij het recept voor deze gezonde Buddha Bowl met tofu en avocado maken?

Bron: Full of Plants