D

DINEREN IN TEMPERATUURGROEPEN BIJ RESTAURANT C AMSTERDAM

restaurant C. Celcius menu. Michiel van der Eerde. Wine Maker Dinner. WijnSpijs menu. C Amsterdam.

C (van Celcius) Amsterdam staat vooral bekend vanwege zijn bijzondere restaurantconcept, waarbij alles draait om temperatuurgroepen. Maar ook krijgen ze regelmatig een plekje in de agenda van foodliefhebbers vanwege hun spraakmakende, culinaire evenementen. Waar de ene keer kaas of rum centraal staat, schoven wij aan voor een WijnSpijs diner.

Als je op de evenementenpagina van C’s Facebook account kijkt kun je haast niet verzinnen waar ze die culinaire inspiratie vandaan blijven halen. Nee, niets is te gek voor C Amsterdam. Koken met rum of gin? Geen probleem. Hier fantastisch verrassende en bijpassende cocktails naast serveren? Doen ze gewoon! Zo ook als het gaat om WijnSpijs combinaties, weten ze hoe ze er een feest van moeten maken.

En dat dedeln ze. In samenwerking met de Duitse Winery Von Winning ging het getalenteerde keukenteam de uitdaging aan om gerechten te maken op basis van Duitse wijnen. Om het nog ingewikkelder te maken, bleef het concept van C Amsterdam bleef uiteraard tijdens dit wijndiner.

Temperatuurgroepen

‘Bij C ontdek je hoe belangrijk verschillende temperaturen voor gerechten zijn’ staat op de website. ‘Eén en hetzelfde product kan veranderen van smaak en textuur bij bijvoorbeeld 20, 80, 100 of 200 graden.’ De kaart is niet opgedeeld in standaard voor-, hoofd- en nagerechten, maar in vijf temperatuurgroepen met gerechten in tussengerechtformaat. Zo geven ze hun gasten een 360 ºC-beleving te geven. Tijdens het Wine Makers Dinner hield het niet op bij dit complexe en unieke concept. We dronken er wijnen die zo kieskeurig gecombineerd waren dat iedere gang een bijzonder WijnSpijs-moment opleverde.

WijnSpijs 360 °C Menu

0 – 20 °C RUNDERTARTAAR:

Op het bord: Tartaar van Rund  | Crostini van Zuurdesem | Gelakte Beignet van Kalfszwezerik (lak van bisque) 80° | Mayonaise van groen-Shisoblad | Parels van bisque en truffel -197°| appel- rettich-granaatappel

Leuk om te weten: De parels van bisque en truffel worden bereid met stikstof
In het glas: Von Winning, ‘Paradiesgasten’, Riesling, Pfalz DE, 2016

restaurant C. Celcius menu. Michiel van der Eerde. Wine Maker Dinner. WijnSpijs menu. C Amsterdam.

100 °C AUBERGINE (95 °C)

Op het bord: Aubergine (gemarineerd in Arabische kruiden, hierna Sous-Vide gegaard op 95 °C voor drie kwartier) | Zoete aardappel crème met tamarinde en kokos (sous vide bereid op 100°C) | Gepofte boekweit | Pane Carasatu met Ras el Hanout en gerookte paprika kruiden | Buratta | gepofte tomaat

Leuk om te weten: Buratta is de jonge variant van Mozzarella waarvan we alleen het binnenste van de kaas gebruiken, dit is namelijk extra zacht
In het glas: Von Winning, ‘Villa Niederberger’, Riesling, Pfalz DE, 2017

200 °C HEILBOT

Op het bord: Heilbot van de plancha | Courgette van de plancha | Bisque | Kroepoek en mayonaise van inktvis | Gebakken inktvis | Kerrie olie | Rauwe courgette in calamansi

In het glas: Von Winning, ‘Win-Win’, Riesling, Pfalz DE, 2017 Von Winning,’Ungeheuer Forst’, Riesling, Pfalz, DE, 2016

restaurant C. Celcius menu. Michiel van der Eerde. Wine Maker Dinner. WijnSpijs menu. C Amsterdam.

200 °C LAM

Op het bord: Lam (uiteinde van de dikke lende, ook wel Rump – eerst 1,5 uur op 56 C bereidt) | Bagna cauda schuim | Bottarga | Geroosterde bimi

Leuk om te weten: Het lam komt uit Dorset (ENG), vlakbij zee waardoor de graslanden ‘gezouten’ zijn (Salt Marshes). Bagna cauda is een traditionele Italiaanse fondue op basis van anjovis en knoflook. Bottarga is gedroogde kuit van harder, authentiek een specialiteit uit Sardinië dat we erover heen raspen.
In het glas: Von Winning, ‘Pinot Noir II QBA’, Pinot Noir,Pfalz DE, 2015

restaurant C. Celcius menu. Michiel van der Eerde. Wine Maker Dinner. WijnSpijs menu. C Amsterdam.

Deze wandeling brengt je naar de leukste plekken van Amsterdam Oost!

-20 – 0 °C AARDBEI

Op het bord: Mousse van witte chocolade & champagne | Yoghurt bereid met stikstof | Aardbei gel | Ijs van basilicum en yoghurt

restaurant C. Celcius menu. Michiel van der Eerde. Wine Maker Dinner. WijnSpijs menu. C Amsterdam.
Je lees het. Bij C Amsterdam weten ze wat goed eten is, en hoe ze dit moeten combineren, bereiden en serveren. Want niet alleen klinken ‘op papier’ de gerechten heel spectaculiair, zo smaakten ze ook. Niet te vergeten, een shoutout naar het vriendelijke en professionele rondlopende personeel, met een portie culinaire kennis om u tegen te zeggen.
Onze tips is dus om als je van écht goed eten houdt en je een culinaire avond uit wilt, dan reserveer je een tafeltje bij C Amsterdam. Geloof ons, het is iedere cent waard.

Fotograaf: Mitchell v. Voorbergen
Gerechten: Arnout van der Kolk (instagram – @Arnoutvanderkolk)
Winepairing: Martijn van Steijn (instagram – @Ztyn)

Volg onze culinaire avonturen via Instagram!

[wdi_feed id=”1″]