De met vissenschubben gedecoreerde, grijsblauwe bar met verlenging naar de keuken staat centraal in Bar Fisk. Dit omdat de zaak geïnspireerd is op de dining stijl in Tel Aviv, waar men vaak aan een bar zit, om te praten met de kok en in de keuken te kijken. Eigenaar Irit Lior en chef-kok Oren Aharon brengen met Bar Fisk de Israëlische gezelligheid en bijzondere smaken naar Amsterdam.
Dynamiek en gastvrijheid
Twee termen die een belangrijke rol spelen bij het concept van deze Israëlische visbar in de Pijp. Want wat op de dynamische markten van Tel Aviv te zien, proeven en ruiken is, vind je nu op steenworp van onze eigen Albert Cuyp. We worden ontvangen door de internationale bediening met ‘’hey, how are you today?’’. En dan niet op z’n ongeïnteresseerde Amerikaans, maar met oprechte interesse in onze dag. We mogen een tafeltje uitzoeken op het op dat moment nog lege terras wanneer de restaurantmanager de kaart zorgvuldig komt toelichten. Makkelijk maak hij het ons niet, want vol trots vertelt hij hoe lekker ieder gerecht wel niet is. Inmiddels loopt het terras aardig vol en wordt iedereen net zo vriendelijk gegroet en in de gaten gehouden. Hospitality, dat begrijpen ze hier.
Gerookt, gefileerd, krokant gebakken of gebarbecued.
Om de keuzes ietsjes makkelijker te makendoen ze bij Bar Fisk gelukkig aan shared dining en kleinere porties, waardoor we – nadat het verse brood met tahin, tomatenpuree en gepekelde groenten complimentary op tafel is komen te staan- nog zo’n zes verschillende gerechten kunnen proeven. En als we je mogen adviseren; volg tijdens je bezoekje de culinaire aanraders op van team Fisk. Hadden we dat niet gedaan, dan waren we zomaar de corvina tartaar met crème van aubergine en granaatappel misgelopen. Of erger nog, de koriander mojito met rum, lychee, mango, gember en kokosnoot schuim. Ik heb in tijden niet zo’n lekkere cocktail op als deze signature drink. Heer-lijk.
Bar Fisk Amsterdam
Bar Fisk houdt de gerechten enigszins simpel waardoor ze in vlot tempo op tafel komen. Maar simpel hé, niet saai. De opmaak is namelijk fris en verrassend en de ingrediënten barsten van de smaak. Bij één geval zelf iets te veel smaak zelfs, waardoor de pikante paprika saus de smaak van de tonijn overschaduwde. Dit enige mispuntje werd overigens gelijk doorgegeven aan de keuken. De Israëlische keuken, waar de Big Green Egg staat te roken en de Mediterrane invloeden worden toegevoegd aan de visgerechten. Tja, vegetariërs vissen hier helaas naast het net en vleeseters ‘leren’ vis te eten. Want na het smikkelen van de zacht gegaarde kippenborst met tahin en de lamsrack met knolselderij, is er écht nog wel een visplekje voor de garnalenfalafel of de in witte wijn gebluste mosselen met dragon.
Het diverse rumoer
Het rumoer van Bar Fisk – het Scandinavische woord voor vis – kent een brede variatie aan gezichten. Expats, studenten, lovebirds, reislustige levensgenieters, gezinnen, vrienden en terugkerende buurtbewoners vermengen zich. Dat doen ze oprustige weekendochtenden tot diep in de nacht, iedereen is altijd welkom bij Bar Fisk. Zo ook op de zwoele zondagse zomeravond, waarop wij uitkeken op de diverse gasten waarmee het terras zich langzaam vulde. Onze buren hadden duidelijk verstand van zaken, want ze kwamen hier minstens voor de derde keer en wisten precies te vertellen wat nieuw en favoriet was, en welke gerechten koriander bevatte. De arme vrouw was er allergisch voor. Maar die cocktail met kokosnootschuim die bij ons op tafel stond, die wilden ze wel eens proberen!
Visbar Bar Fisk Amsterdam
De bar
Deze Mediterrane cocktail werd bereid in het onmiskenbare hart van de zaak. De visschubbenbar. Het cocktailmenu dat Bar Fisk heeft samengesteld is licht, kruidig en fruitig met een focus op verse ingrediënten en een sobere, doch creatieve presentatie. De cocktails zijn ontwikkeld om de stemming te verbeteren en de smaakpapillen te prikkelen door de unieke combinaties van verse kruiden, fruit en siropen. Ook wijnliefhebbers zitten goed bij Bar Fisk. De uitvoerige wijnkaart is gecreëerd en gecureerd door sommelier-mixoloog Matan Achai, die wijnen van over de hele wereld selecteerde om de levendige smaken van het eten te complementeren. Op de wijnkaart staan gelukkig ook de usual suspects, maar deze mengen zich met minder bekende wijnen uit de uithoeken van de wereld.
High seating
De Mediterrane energie van Bar Fisk vroeg om een design waarbij de gasten de ruimte hadden om zich intuïtief te bewegen. Om die reden overheerst high seating in het interieurontwerp van Sheryl Leysner. Voor in de zaak, achter aan de gedeelde tafel, en zomers op het terras zijn enkele lage tafels te vinden, fijn voor de keuze. Als het weer tegenzit of het terras vol zit, raden we aan op bij de bar aan te schuiven. Hier kijk je mee met de bartenders en volg je de chefs die voor je neus hun werk verrichten. Door de open aansluiting gonst de dynamiek van de keuken constant door de ruimte. Beton, hout en groene planten zijn de basis in het design. Deze lichte Scandinavische stijl kreeg ongepolijste details die her en der een knikje maken naar het visthema van Bar Fisk. Zo zijn lampen aan hengels gemonteerd en het gaas in de reling rond de bar en verlichting doet denken aan visnetten. Deze stijl voelt zich als een vis in het water bij de Eerste Sweelinckstraat 23.
En als de avond valt, gaat de muziek langzaam harder, zonder dat de keuken sluit. Niet voor 12 uur ’s nachts in ieder geval. Wij zeggen: schuif gauw aan bij Bar Fisk. Tijd voor Israëlische vishappen, een kruidige cocktail, een flinke dosis gastvrijheid en Mediterrane gezelligheid. Bij Bar Fisk bruist het van de energie.
Bar Fisk
Eerste Sweelinckstraat 23
1073 CL Amsterdam
020-2352117
Openingstijden
Ma – Do 18:00 – 01:00
Vrij 18:00 – 03:00
Zat 12:00 – 03:00
Zon 12:00 – 01:00
PIN IT!