Twintig jaar geleden begon Nederland zich te ontwikkelen als sushi-walhalla. In de afgelopen jaren heeft het Japanse gerecht vele harten veroverd en nóg meer magen gevuld. Het is vandaag Internationale sushi dag en dat bracht ons op het idee jullie kennis over dit hapje rauwe vis eens flink bij te spijkeren. Hierbij 13 weetjes over sushi die je waarschijnlijk nog niet wist, want lang niet alles is wat het lijkt bij sushi.
Voordat we beginnen met leuke sushi weetjes eerst nog een smakelijke tip voor jullie! Met de code GWXF2G2020 krijg je 20% korting op al je sushi bestellingen op Fresh2Go Sushi >
1. Internationale sushi dag
Op 18 juni 2018 is het Internationale sushidag. Het enige dat je daarover moet weten is dat je de hele dag ongegeneerd sushi mag eten en dat je op tijd moet zijn met je bestelling – wegens drukte kan het wat langer duren.
3. Van fastfood naar luxe lekkernij
Voordat sushi wereldwijd werd opgepikt, was er een periode in Tokio dat het als een Big Mac over de balie ging. Want snel, handig voor onderweg en goedkoop. Toen de vastgoedprijzen daalden in de sushi-walhalla verplaatste de streetfood-tentjes zich naar restaurants en werd sushi steeds duurder.
3. Betekenis, stokjes en bestellen
Sushi betekent letterlijk ‘zure smaak’. De rijst die bij sushi zit, wordt namelijk gekookt met rijstazijn en suiker.
De eetstokjes mogen nooit plat op tafel liggen. De stokjes horen op een houdertje netjes tegen elkaar aan te liggen met de puntjes iets naar rechts wijzend.
4. Sushi aan de bar?
Wanneer je aan de sushibar zelf zit en direct contact hebt met de itamae (chef) is het belangrijk om niet teveel in een keer te bestellen. Je moet beleefd en geduldig zijn en niet te veel aandacht van de chef op eisen. Een gezellig praatje maken is prima, maar verder moet je ‘m met rust laten.
Sushi feitjes
5. In één keer
Sushi is een één-haps gerecht. Geen officieel woord, maar je begrijpt het vast. Het is dus in ieder geval niet de bedoeling dat je sushi in tweeën bijt of in kleinere hapjes breekt. En nu we toch bezig zijn is het belangrijk is het uit den boze om de sushi van de rijst te scheiden. Schoonouders, don’t do this anymore.
6. Sushi & Sake? Nope.
Sake is een écht Japans drankje, maar het is niet de beste keuze naast je sushi. In Nederland ooit een slimme marketingstrategie geweest om sake op de markt te zetten, maar omdat sake van rijst wordt gemaakt en sushi is, is het combineren ervan dubbelop. Het versterkt elkaar niet. Groene thee of bier zijn wel erg goede keuzes en worden in Japan dan ook het meeste gedronken bij het eten van sushi.
Sushi weetjes
7. De kleur van zalm
Zalm is een witvis maar de oranje kleur van deze vis komt door het eten. Zalm wordt rood doordat het garnalen en krill eet. Krill is trouwens een verzamelterm voor kleine ongewervelde, garnaalachtige zeedieren. Dit voedsel is rijk aan astaxanthine. En dat is dan weer het pigment waaraan gekookte garnalen en flamingo’s ook hun mooie kleur te danken hebben.
8. Kleurrijk viskuit
De viseitjes die de sushi’s aan de buitenkant vaak versieren komen meestal van de zalm. Een zalm legt namelijk tussen de 2500 en 7000 eitjes, afhankelijk van de grootte en soort. De kleine eitjes, tobiko, komen van de vliegende vis. Van zichzelf zijn ze oranje maar ze worden vaak gekleurd: zwart met inktvisinkt, geel met de citrusvrucht yuzu, rood met rode biet en groen met wasabi.
9. Nep wasabi
De wasabi die je naast je sushi krijgt, is waarschijnlijk helemaal geen wasabi. De plant is namelijk heel duur en buiten Japan erg zeldzaam. Hij groeit op de bodem van ondiepe beekjes, waarbij de stam onder water staat en de bladeren erbovenuit komen. Voor een sterke smaak moet de wasabi binnen 15 minuten nadat hij is geplukt, worden gegeten.
Dat is met ons internationale consumptie natuurlijk niet mogelijk. Daarom serveren de meeste sushi restaurant een mengsel van mierikswortel, mosterd, bindmiddel en groene kleurstof.
10. Nep krab
We worden eigenlijk een beetje belazerd in sushi-wereld, want naast nep wasabi is de ‘krab’ die in sushi zit helemaal geen echte krab. Deze ‘fopkrab’ is gemaakt van de restanten van vis, gemengd met het vocht van de krab en een likje rode kleurstof. ‘Echte’ krab is namelijk veel duurder dan imitatie krab en wordt alleen in dure sushi restaurants voorgeschoteld.
Sushi weetjes
11. Hoeveel stuks bestellen?
Ken je de struggle over hoeveel sushi stuks je moet bestellen? Het is altijd óf veel te veel, óf je blijft met honger op de bank (of in het restaurant) zitten. Dus hierbij het antwoord op de vraag: hoeveel stukjes sushi moet je bestellen?
12. Vrouwen en sushi..
In Japan geloven velen mensen nog altijd dat je als vrouw geen sushi chef kunt zijn. Triest, maar echt waar. Er zijn slechts een handjevol “erkende” vrouwelijke sushi chefs waaronder Meiko Wong.
Een van de bizarste redenen zou zijn dat vrouwenhanden warmer zijn (omdat ze emotioneler zijn) en hierdoor de sushi te warm wordt wanneer ze het bereiden. In werkelijkheid grote onzin en al meerdere keren wetenschappelijk van tafel geveegd. Sterker nog; mannen handen zijn vaak warmer!
sushi feitjes
13. De langste sushi ooit
De langste sushi rol ter wereld werd gerold in de plaats Aichi in Japan. Met een lengte van 1,11 km, een gewicht van 2.200 kilogram en een diameter van 5 cm kon deze sushi rol de meeste mensen ooit in een keer voeden.
14. Japanners & Sushi
Japanners hebben darmbacteriën met een speciaal gen om sushi beter te kunnen verteren. Om de algenbladeren in de rauwe visrolletjes beter te kunnen verwerken, hebben de darmbacteriën zich vermoedelijk aangepast aan de bacteriën uit de zee.