Zakelijke bespreking in een fancy restaurant? Of met je welgemanierde schoonouders uiteten bij een culinair pareltje? Voor sommige gelegenheden is het fijn om kennis over tafel-etiquette te hebben. We weten hoe we ons eten naar binnen moeten krijgen en dat we niet met volle mond moeten praten, maar vaak houdt het hier een beetje op. Dus, hierbij 15 algemene ‘beleefdheidsregels’ die voorkomen dat jij voor paal staat tijdens een belangrijk diner.
15 x belangrijke tafel etiquette vind je hier >
De belangrijke basis
Jullie zijn hier waarschijnlijk al wel van of te hoogte, maar het kan geen kwaad om het nog even te benoemen. Aan een chique dinertafel zit je natuurlijk met een rechte houding. Je legt je servet op je schoot en wacht tot de gastvrouw/heer aangeeft dat er gegeten kan worden, mits het een koud gerecht is.
Bij warme gerechten mag in principe gelijk aangevallen worden. Vergeet tijdens het eten trouwens ook je ellenbogen niet van tafel te houden. Kan vermoeiend zijn, maar toch doen.
En blijf aan tafel zitten totdat iedereen een leeg bord voor zich heeft. Als je je behoefte écht niet meer kunt inhouden, excuseer dan netjes. Vertel de gasten dan trouwens niet wat je precies gaat doen, dat is niet zo smakelijk.
Bron: Lauren Conrad. Diner etiquette // tafelmanieren // Etiquette eten // Etiquette restaurants
Eerst eten, dan zaken
Je bent uitgenodigd voor een zakelijke bespreking. Ten eerste, well done! Je hebt het goed gedaan op kantoor en je mening wordt serieus genomen. Tot dusver in ieder geval, want tijdens dit etentje kun je in één klap al je respect verliezen als je de basis-etiquette niet kent.
Bij een zakendiner is het bijvoorbeeld gangbaar dat je de zakelijke onderwerpen pas na het voorgerecht aansnijdt. Wanneer de tafel helemaal is afgeruimd kunnen de echte zaken beginnen. Voor dit moment praat je eigenlijk over niet-werkgerelateerde zaken (koekjes en kalfjes dus). Begin dus bij het voorgerecht absoluut niet over die deal die jij wilt binnenslepen!
Contact krijgen met de ober
Wil je nog een flesje wijn op tafel? Roepen, fluiten met je vingers knippen of ‘hé-en’ zijn 4 goede voorbeelden van hoe je niet de aandacht van de ober hoort te vragen. Fluit jij naar de bediening, dan moet je ook niet raar opkijken wanneer ze een hondenbak naast je tafel zetten.
Hoe dan wel? Oogcontact is de meest subtiele vorm van aandacht. Als dit écht niet lukt, kun je het beste je rechterhand met opgestoken wijsvinger in de lucht steken (niet te hoog of te stijf, gewoon rustig blijven).
Zout? Even wachten.
Ja,zout is lekker. Maar laten we eerlijk zijn, als een professional een heerlijke maaltijd voor je heeft gemaakt, dan moet je dit wel eerst even proeven voordat je kunt oordelen dat er zout overheen moet.
Niet gelijk aannemen dat je gerecht te weinig smaak heeft, zonder het eerst geproefd te hebben. Het is ook een grote irritatie bij chefs als ze molens gretig horen draaien, zonder dat de eerste hap is genomen..
Bron: Bethhoeckel.com // Diner Etiquette // Etiquette horeca // tafelmanieren tips
Foto’s maken van je eten
Sinds de term ‘Instagrammable’ in het woordenboek staat, worden jouw schoonouders echt niet meer boos wanneer jij een eet-fotootje maakt (disclaimer). Het was een kwestie van gewoon doen, totdat iedereen ging accepteren dat foto’s maken van je eten echt geen schande meer is.
Wees tijdens een chic diner uiteraard wel discreet en probeer geen andere gasten te storen. Begin dus geen hele foodshoot met 38 foto’s maar doe het snel en subtiel. Kortom, een kliekje van je bord en vervolgens aanvallen is geen enkel probleem. Wanneer er belangrijke klanten bij zijn is het wel een ander verhaal. In dat geval kun je het fotograferen beter overslaan.
Gasten gaan voor
Hoe gretig je ook bent voor het bestellen van jouw pasta, wanneer jij mensen hebt uitgenodigd voor een diner, zijn zij eerst aan de beurt. Dat is wel zo netjes.
Don’t be the expert
Ben je geen professionele fijnproever op het gebied van wijn of eten? Geen vinologie of gastronomie gestudeerd? Gedraag je dan ook niet zo. Je kunt jouw voorkeur en mening echt wel uitspreken, maar ga niet de wijsneus uithangen. Want echt, je valt zo door de mand. De sommerlier en je tafelgenoten zullen uit beleefdheid waarschijnlijk met je mee-knikken, maar in werkelijkheid hebben ze echt wel door dat je gewoon interessant probeert te doen..
Zelfde aantal gangen
Zit jij te wachten op de vijfde gang, terwijl de rest slechts een hoofdgerechtje wilde en de hele avond op jou aan het wachten is? Ongepast! Om zakelijke awkwardness te voorkomen, is het aan te raden om een gelijk aantal gangen als je gasten te bestellen.
Daarnaast is het verstandig om in een gelijk tempo te dineren, zodat niemand zich oncomfortabel hoeft voelen als jij al een half uur je bord leeg hebt en de buurvrouw haar tweede hap heeft genomen. Ze moeten zich tenslotte niet gehaast voelen.
Klaar met eten?
Weet je nog dat als we vroeger (nu nog steeds trouwens) een prachtpersoon voorbij zagen lopen en dit onopvallend aan onze vriendinnen wilden vertellen door te zeggen ‘knap persoon op twee uur’, zodat zij dan wisten dat ze naar rechts moesten kijken? Zo werkt het eigenlijk ook met etiquette.
Als je uitgegeten bent, leg je mes en vork dan in de ‘tien over vier’ positie: het mes boven (10 over) en de vork daaronder (vier). Als je even in de war bent en dyscalculie om de hoek komt kijken, leg je bestek dan naast elkaar op het midden van je bord. Zorg dat de ‘tanden’ van je vork naar beneden liggen en dat het mes rechts met de snijd-kant naar de vork toe.
Bron: etiquettescholar // Diner Etiquette // Etiquette bestek
De rekening
Wanneer jij de kosten van een diner op je neemt, kun je het financiële gedeelte het beste vooraf regelen. Op die manier is het personeel (als ze een beetje geskilled zijn) er meteen van op de hoogte dat ze niet eerst bij jou moeten komen voor de bestelling. Of dat ze aan het eind van de avond met de rekening aan tafel komen en zeggen, ‘dat wordt van driehonderdvierentwintig euro en achtennegentig cent, waar zal ik rekening neerleggen?’ Aw.kward.
Nog een aantal don’ts…
1. Je knoop en je rits staan inmiddels al open maar zeg nooit, maar dan ook echt nooit dat je ‘zoooooo vol zit’. Hoewel het misschien lijkt alsof je de hele week niet meer hoeft te eten, hoef je dat niet met je tafelgenoten te delen. Als je ober vraagt of je nog iets wilt kun je het best zeggen; ‘Nee dank u, maar ik heb heerlijk gegeten.’
2. Denk je hospitable en beleefd te zijn door de borden alvast op te stapelen? De meeste over zullen je dit niet in dank afnemen..
3. We houden van drankjes en schamen ons hier niet voor, maar het digestiefje (drankje dat je drinkt na het eten) moet je niet in één mik achteroverslaan. Dat mag je weer doen als je met je vriendinnen op stap bent, maar tijdens een chic diner neem je kleine nipjes.
4. Gebruik geen tandenstokers, zelfs niet als je het gevoel hebt dat er een kilo spinazie tussen je voortanden zit. En ook niet als je je tanden achter een servet stookt. Het ‘mag’ gewoon niet. Is het echt nodig, loop dan even naar het toilet.
5. Last but not least, laat je telefoon in je tasje zitten. Misschien bedoel je het niet zo, maar je telefoon op tafel laten liggen straalt duidelijk een signaal uit (en nee, geen wi-fi). Want, wat er straks op het schermpje verdwijnt is sowieso boeiender dan wat hier aan tafel bespreken wordt. Laat dat ding lekker weg!
Op zoek naar een geschikt restaurant voor jou en je gezelschap? Doe hier je inspiratie op >
Dit waren een aantal diner etiquette voor een avondje chic dineren. Succes!
Bron omslagfoto: WeHeartIt