Wat ons betreft verdienen we iedere avond een borrel(plank), maar dat zou onze vriendelijke vriend De Weegschaal denk ik niet aanvaarden. Daarom kijken we uit naar het weekend, want op vrijdag rond een uurtje of vijf wanneer de kantoorstoelen verlaten worden en de borrelberichtjes binnenkomen, is het tijd voor hetgeen waar we hele week naar uitkijken. Borrelen! Om de borrel goed in te luiden, beginnen wij het liefst met een flink kaasplateau. Het is lekker, makkelijk en je hebt er geen omkijken naar.
Maar, hoe zit het met zo’n kaasplateau? Waar komt het vandaan, hoe ziet de ideale plank eruit en zijn er andere dingen waar we rekening mee moeten houden? Jazeker. Voor dit artikel hebben we handige kaasplank tips & info voor je verzameld.
De oorsprong
Le plateau de fromages komt natuurlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In de traditionele Franse keuken is het plateau een afsluiter van een uitgebreide maaltijd. Wij Nederlanders kiezen er echter liever voor om het borrelplateau naar het begin van de avond te schuiven. Maar uiteraard zijn we absoluut niet vies van kaas als dessert!
Minimaal drie soorten
Onze kaasplank moet (oh nee sorry niets moet, alles mag) een aantal verschillende kazen bevatten. Volgens de Fransen bevat ‘de juiste plank’ minimaal drie uiteenlopende kazen. Wij gaan graag voor de kazen van Stompetoren. Later vertellen we waarom!
10 x de beste planken voor jouw kazen >
Alleen kaas?
Nope, dat zou boring zijn. Terwijl het weekend is en dat hoort niet boring te zijn. De kaasplank wordt idealiter versierd met bijvoorbeeld toast, crackers, vijgen, druiven, noten en het liefst een glaasje Port ernaast.
Kamertemperatuur
Kaas is natuurlijk al heel lekker, maar wanneer ze op kamertemperatuur zijn wordt de smaak nog meer bevorderd. Haal de kazen daarom het liefst een half uur van tevoren uit de koeling, want als ze eenmaal op de plank liggen, zal het niet lang duren voordat er aangevallen wordt.
Verschillende kazen op goede volgorde
Selecteer kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig zodat de een de ander niet overheerst. Begin je met de krachtigste kaas, dan valt de smaak van de volgende kaas in het niet, zonde! Presenteer ze ook in de goede volgorde om over te komen als een echte kaaspro.
Meerdere messen
We sluiten de kaasplank tips af met een onderschat weetje. Leg meerdere kaasmessen op je borrelplank, zeker als er zachte kazen bij zijn die aan het mes kunnen blijven plakken. Je mag dus officieel niet met 1 mes verschillende kazen aanraken. Als je dit in Frankrijk wel doet, krijg je gegarandeerd een tik op je vingers.
Voor het Girls Who vrijdagmiddagkaasplateau beginnen we met een veelbelovende kaas. Namelijk een met de titel ‘Lekkerste Kaas Van Nederland’: de belegen kaas van Stompetoren die drie tot vier maanden gerijpt is en daardoor lekker smeuïg is.
Daarnaast ligt een lekkere 35+ komijnekaas van Stompetoren, die jong belegen is, minder vet bevat maar wel meer pit heeft dan de belegen variant en daarom op de tweede plek ligt.
Aan het einde van de kaasplank ligt een krachtige Grand Cru van Stompetoren. Deze kaas is 18 maanden! gerijpt in een rijpingspakhuis en is daardoor echt onze favoriet. Heerlijk met een beetje appelstroop en een stevig glas rode wijn of port.
We wisselen verschillende kaasmerken graag af, maar we zijn groot fan van de kazen van Stompetoren om verschillende redenen.
- Ze behandelen hun koeien goed. De kaas wordt gemaakt van weidemelk en dus grazen en rusten de koeien in de wei. Daardoor zitten ze ‘lekkerder in hun vel’ en zijn ze gezonder. Tevens zorgt het eten van vers gras voor een rijke en smaakvolle melk. De koeien lopen minimaal 6 uur per dag buiten. Hiervoor belonen ze onze boeren dan weer met een speciale premie.
- Stompetoren kaas wordt gemaakt in de CONO-kaasmakerij in NH, die staat aangeschreven als de beste & groenste kaasmakerij van Nederland. De kaasmakers roeren de wrongel nog met de hand en gebruiken de meest moderne en duurzame technieken om energiezuinig te produceren.
- In het Stompetoren rijpingspakhuis kan de kaas doorrijpen in een speciaal klimaat, met een relatief hoge temperatuur en luchtvochtigheid. Zo blijft de kaas mooi smeuïg en krijgt het een dun korstje. Dat is fijn, want dan hoef je minder weg te gooien!
- Naast deze maatschappelijk-verantwoorde redenen is de kaas gewoon écht heel lekker!
En weet je wat ook heel leuk is? Als jij Stompetoren een romantische foto van jou & je kaas toestuurt of hen weet te vertellen wie de grootste kaasfan van Nederland is (jij), dan maak je kans op:
-Je kunt je eigen gewicht in Stompetoren kaas winnen. Dan zou ik toch maar wel iedere avond borrelen.
-Een weekend naar een leuk dorp met een Stompetoren, inclusief bezoek aan het rijpingspakhuis. Chill, even op vakantie in eigen land.
-Een borrelplank voor 10 personen. Trommel je collega’s of vriendinnen op voor een kaasavondje (of nodig alleen jezelf uit, hoe dat afloopt kan ik je niet vertellen).