3

3 x RECEPTEN MET RODE BIET

Rode biet: je kunt geweldig koken met deze prachtige en friszoete koolgroente. Het is gezond, superlekker en ziet er daarnaast nog eens altijd feestelijk uit op je bord! Met deze drie recepten met rode biet lik je gegarandeerd je rode vingers af. Bietenpannekoekjes, bietenrisotto en ravioli van biet!. Recept gezond eten, gezonde maaltijd, rode biet, healthy food, red food, vegetable

Als kind kon ik biet nooit waarderen, maar mijn smaak heeft zich (gelukkig) ontzettend ontwikkeld waardoor ik nu graag kook met deze prachtige en friszoete koolgroente. Het is gezond, superlekker en ziet er daarnaast nog eens altijd feestelijk uit op je bord! Met deze drie recepten met rode biet lik je gegarandeerd je rode vingers af!

Hier volgen drie heerlijke recepten met rode biet: bietenpannekokjes met boekweit, bietenrisotto met geitenkaas en ravioli van biet met hangop! 

BIETENPANNENKOEKJES MET BOEKWEIT

INGREDIËNTEN

  • Voor 12 pannenkoeken (kun je even vooruit!):
    250 g boekweitmeel
    1 tl bakpoeder
    30 ml ongeoete amandelmelk
    1 scharrelei (of 1 el chiazaad)
    1 middelgrote biet, geschild
    50 g hazelnoten
    100 g zwarte olijven, ontpit
    125 g kwark of verse geitenkaas
    4 handen slablaadjes
    1 biologische sinaasappel

Healthy cheating met deze bloemkoolpizza!

BEREIDING BIETENPANNENKOEKJES

  1. Doe het meel & het bakpoeder in een kom en klop er 250 ml melk, het ei of het chiazaad door (roer chiazaad altijd eerst glad met 3 eetlepels koud water)
  2. Voeg een snuf zout toe en rasp de rode biet boven de kom
  3. Zet het beslag apart om te rusten en te laten indikken
  4. Verhit een pan op hoog vuur en rooster de hazelnoten goudbruin. Zet deze apart.
  5. Zet de pan terug op het vuur, verhit met 1 theelepel kokosolie en doe de olijven erin. Bak ze krokant en zet ze apart.
  6. Zet de pan weer op het vuur met kokosolie. Schep porties van 2 eetlepels beslag in de pan, maak er zoveel mogelijk naast elkaar.
  7. Bak de bietenpannenkoekjes 3 min of tot er luchtbellen op komen en de rand knapperig wordt. Keer om en bak nog 2 min.
  8. Houd ze warm tot al het beslag op is. Bak de rest en stapel er steeds drie op een bord.
  9. Schep er wat van de kwark of -kaas op, serveer met je geroosterde hazelnoten, sla, de krokante olijven en verse sinaasappelrasp.
Recepten met rode biet. Bron: Foodism

BIETENRISOTTO MET GEITENKAAS

INGREDIËNTEN

  • Voor 2 maaltijden
    1 groentebouillonblokje
    150 g risottorijst
    350 g rode bieten (voorgekookt)
    100 g zachte geitenkaas
    2 el pompoenpitten

BEREIDINGSWIJZE

  1. Verhit een scheut olie in een pan en bak de risottorijst op laag vuur zo’n 2 minuten.
  2. Zet 600 ml water klaa
  3. Voeg een flinke scheut water en het groentjebouillonblokje toe aan de risottorijst, Roer totdat het water is opgenomen
  4. Voeg hierna opnieuw water toe en roer weer door tot het is opgenomen. Herhaal deze stap totdat de 600 ml water op is
  5. Houd één biet apart en snijd deze in kleine blokjes. Pureer de rest van de bieten fijn in je keukenmachine
  6. Haal de pan van het vuur, voeg je bietenpuree en 60 gram van de geitenkaas toe aan de risotto en meng het goed door elkaar. Laat het gerecht hierna nog 10 min staan
  7. Schep vervolgens de blokjes biet door de risotto en verdeel het over twee borden
  8. Maak je gerecht af met de rest van de geitenkaas en strooi de pompoenpitten erover

Zo snijd & bereid je rode biet!

RAVIOLI VAN BIET MET HANGOP

INGREDIENTEN

  • 500 g yoghurt
    verse mierikswortel
    1 el natuurazijn
    1 grote rode biet
    Peper & zout

BEREIDINGSWIJZE

  1. Zet een bak klaar met een theedoek eroverheen en giet de yoghurt over de theedoek. Laat de yoghurt 1 dag uitlekken
  2. Breng de ingedikte yoghurt de volgende dag op smaak met mierikswortel, peper, zout en natuurazijn.
  3. Snijd de biet in dunne plakjes en marineer deze 1 uur in zoetzuur
  4. Dep de plakjes rode biet droog met keukenpapier
  5. Schik de prachtige plakjes op borden. Schep na ieder plakje een beetje van de hangop erop en leg er weer een plakje op. Zo krijg je ravioli-vormige biet.
  6. Breng op smaak met peper en zout

Met deze tip van groentechef Jonathan Karpathios draag je bij aan het milieu!