K

KOFFIEGEWOONTES IN HET BUITENLAND: HOE ZIT DAT?

Ken je ze, de koffieblunders in het buitenland? Een cappuccino in Italië na 11 uur is bijvoorbeeld echt not done. Als reis- en koffieliefhebber vond ik het tijd worden om me hierin te verdiepen. Wat moeten we weten over koffie etiquette in den Vreemde? Dit zijn de koffiegewoontes in het buitenland!

Toen ik deze zomer in Italië om half 2 een cappuccino bestelde, werd ik aangekeken alsof ik de paus had beledigd. En toen ik in Antwerpen een espresso macchiato bestelde kreeg ik een dikke vette latte macchiato voorgeschoteld. Zo kwam ik erachter dat onze Nederlandse koffiegewoontes flink verschillen met sommige andere landen. Shit, als reis- en koffieliefhebber wel handig om me te verdiepen in koffiegewoontes in het buitenland, bedacht ik. Laatst heb ik jullie al wat bijgeleerd over fooi etiquette in het buitenland, maar wat moeten we weten over koffie etiquette in den Vreemde?

ITALIË

Tja, ik was dit jaar drie keer in Italië en ik heb flink wat koffiebloopers gemaakt. Never again. Dus, tijd voor een lesje koffiegewoonten in het land van de koffiespecialisten. Wil je niet scheef aangekeken worden? Bestel dan alleen een cappuccino in de ochtend en bestel absoluut geen coffee to go. Dit is erg beledigend voor de Italianen. Koffie drink je staand aan de bar, in één teug leeg. Wanna know why? Nee? Ik vertel het toch. Italianen zien koffie als een oppeppende ‘drug’ en een normaal medicijn neem je ook niet zittend. Duh, zo logisch. Zo zie je dat koffiegewoontes in het buitenland erg kunnen verschillen. In Italië doen ze trouwens niet mee aan de blue latte of red velvet smaakjestrend. Hier drinken ze koffie zo puur mogelijk, dus zonder enige toevoeging.
De laatste tip is een hele belangrijke, want veel toeristen gaan hier de mist in. Als je in Italië een ‘espresso’ besteld, krijg je een normale koffie. Wil je een espresso, dan bestel je een ‘caffe’. Phoe, ze maken het ons niet makkelijk.

Koffie bestellen is gelukt, maar hoe zit het met de fooi etiquette hier?

SPANJE

Spanje kent een uitgebreide koffiecultuur. Spanjaarden nemen over het algemeen overal hun tijd voor, en dit geldt ook voor het drinken van koffie. Dit doen ze de hele dag door. Voor en tijdens hun werk, na alle maaltijden en op gezette tijden. Ze beginnen zo vroeg mogelijk met hun eerste bakkie. Nog niet zolang geleden was het heel normaal om ’s avonds koffie klaar te maken om deze de volgende ochtend in de magnetron op te warmen.
Cortado, een espressovariant met warme melk, is één van de meest populaire koffiesoorten in Spanje. Tijdens mijn tijd in Barcelona dronk ik warme zomerdagen vaak Cortado con hielo (met ijsblokjes). Zin in een zwarte bak? Bestel dan een Americano. Liever een sterk scheutje? Dit heet ‘café solo’ in Spanje. Voor een cappuccino zoals wij deze gewend zijn bestel je een café con leche. Kom dus niet aan met ‘A cappuccino para mi’ dus!
Na een tapasavond bestelden wij altijd ‘Carajillo’. Aan deze mini koffie-cocktail wordt een scheutje brandy of likeur toegevoegd. Dit drankje is ontstaand tijdens de Spaanse bezetting van Cuba, om moed in te drinken. Jammer genoeg is dit drankje niet echt bekend in Nederland..

KOFFIEGEWOONTES IN HET BUITENLAND


FRANKRIJK

De Fransen serveren een café au lait bij het ontbijt, in een brede mok, zodat je er een croissantje in kan dippen. Dat vinden ze heel normaal hier. Koffie wordt in Frankrijk vaak voorgeschoteld als nagerecht, maar bestel geen koffie met een smaakje of met slagroom. Dat doen we trouwens in Nederland ook niet? “Un café” is de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen. Hiervoor krijg je een klein kopje sterke zwarte koffie en 9 van de 10 keer is dat een espresso. Cappuccino in Frankrijk? Frankrijk is een mooi land hoor, maar van cappucccino’s hebben ze de ballen verstand. Je krijgt óf koffie met slagroom, óf met koude melk, óf met melk in een afzonderlijk kannetje, óf met een mini laagje schuim. Kortom, DON’T EVEN TRY IT. 

AMERIKA

Ik heb me laten vertellen dat het Amerikaanse volk soms nogal vreemd is. Zo ook in hun koffie gewoontes. Een kop koffie, ook wel de zogeheten “cuppa joe”(?) wordt principieel gedronken voor een extra dosis energie. Koffie wordt vooral on the go gedronken, en daarom is de Starbucks mega populair in Amerika. Ook is het gebruikelijk om koffie in een ‘coffeeshop’ te drinken, om gebruik te maken van gratis Wi-Fi. Zo kunnen zakenmensen makkelijk buiten de deur werken. In New York nemen ze er wel tijd voor trouwens want eh, Instagram! Doe maar een Iced Caramel Frappucino, voeg er wat slagroom aan toe, ga klaarzitten of –staan, poseer, klik en deel met #coffeegram.

Koffiegewoontes in het buitenland


ETHIOPIË

‘Even een bakkie doen?’. Wij Nederlanders maken vaak snelle ‘koffieafspraken’, maar in Ethiopië wordt koffie beschouwd als een delicatesse en zo wordt er ook mee omgegaan. Het koffiedrink-ritueel neemt in Ethiopië neemt dan ook minstens een uur in beslag. Nothing like the rushy Americans dus. Ethiopische nemen kleine nipjes van hun koffie. Ook lang niet zoals de Italianen, die gemiddeld drie seconden over een espresso doen. Shit, kreeg je iets anders dan je in gedachten had? Maakt niet uit, je betaald namelijk ongeveer 6 cent voor een kopje koffie.

ZWEDEN

Tot slot.. ook Zweden heeft zijn eigen koffie gewoontes. Zo is het heel normaal om een gratis tweede kopje te krijgen, als je eerste op is. Dit noemen de Zweden “påtår”. In Zweden wordt minstens een, soms twee keer per dag een Zweedse koffiepauze ingelast, ‘de fika’. Dit zien ze als een moment van rust, die ze alleen of met vrienden door brengen. ‘Leven zonder fika is ondenkbaar.’  Een kopje koffie met kanellbullar. Het is precies het clichébeeld dat we hebben van een Zweedse koffiepauze.

Zo, nu jullie iets bij hebben geleerd over koffiegewoontes in het buitenland, wordt het tijd om de tips toe te passen. Ben jij binnenkort in Italië, Spanje, Frankrijk, Amerika, Ethiopië of Zweden, dan weet je wat je te doen staat!

 

CategoriesReistips