8

8 x GEZONDE SOUS VIDE RECEPTEN & UITLEG

Sous vide koken wordt steeds populairder, ook voor de hobby koks thuis! Niet zo gek ook, want deze bereidingswijze is gezond, zorgt voor de perfecte garing, textuur en smaak en is makkelijker dan je denkt. Op zoek naar lekkere sous vide recepten zoals sous vide groende asperges en zalm? Hier vind je ze!

Voordat je de sous vide recepten vindt, eerst nog wat achtergrond informatie over sous vide koken. Wat is sous vide eigenlijk, wat heb je nodig om sous vide te koken en ook belangrijk: wat zijn nou precies de voordelen van sous vide bereidingen? Je leest het hieronder.

Wat is sous vide eigenlijk?

Kort gezegd is sous vide is een Franse kooktechniek wat niets anders betekent dan “onder vacuüm” iets bereiden. Bij deze kooktechniek worden vacuümverpakte producten zoals vlees, vis, groenten en zelfs vruchten in een waterbad gelegd met een exact gecontroleerde lage temperatuur. Op deze manier worden de producten helemaal gelijkmatig gegaard terwijl alle smaak en textuur wordt behouden.

Thuis sous vide koken

Hoewel veel mensen denken dat alleen professionele koks, keuken en cateringbedrijven gebruik kunnen maken van de sous vide kooktechniek, kun jij er zelf ook gewoon thuis mee aan de slag gaan. Dat vergt wel enige kennis, en daarom is het slim om een eerst een sous vide kookworksop te volgen. Gewoon online!

Wat heb je nodig om sous vide te koken?

Als je zelf aan de slag gaat met sous vide bereidingen, zijn er wel een aantal sous vide producten die je sowieso in huis moet hebben. Zo heb je bijvoorbeeld een sous vide apparaat, een sous vide bak en vacuümmachine en -zakken nodig om sous vide recepten te bereiden (hier vind je alle producten en accessoires).

Voordelen van sous vide koken

Aan sous vide bereidingen hangen veel voordelen, zo is het onder andere een gezonder alternatief voor het traditionele bakken en koken van ingrediënten. Meer voordelen van sous vide koken zijn:

De perfecte garing

De temperatuur blijft constant bij sous vide, waardoor het eten elke keer weer precies gegaard wordt op de temperatuur die jij wil en daarom nooit te gaar of rauw zal zijn.

..Die bepaal je zelf

De ene houdt ervan als de groenten bijtgaar zijn, de ander gaart ze net iets langer. Met sous vide koken kan de temperatuur op de graad nauwkeurig ingesteld worden, waardoor je exact kan bepalen welke garing jij je eten wil geven.

Bulk koken

Wil je in een keer 5 steaks tegelijkertijd garen? In een pan wordt dat lastig, maar met sous vide is dat geen enkel probleem. Stop de sous vide steaks in een grote vacuümzak en leg ze in een grote sous vide bak, zo kun je gelijk voor een grote groep koken.

Meer smaak 

Dankzij de sous vide wordt de smaak van je ingrediënten optimaal behouden. Vlees en vis blijft mals en groeten houden hun voedingsstoffen binnen.

Sous vide is gezonder

Omdat de producten die je in een zak stopt luchtdicht zijn verpakt worden voedingsstoffen en vitaminen geheel behouden. Dat is bij traditionele bereidingswijze vaak niet het geval, waarom sous vide koken dus gezonder is.

Culinair

Sous vide koken is makkelijker dan je denkt, maar dat denken jouw gasten aan tafel misschien niet. Zo kun je ze verrassen met de meest smaakvolle gerechten die op een bijzondere manier zijn klaargemaakt.

Probeer ook eens deze koolhydraatarme recepten >

Sous vide recepten 

Nu je meer weet over sous vide koken, is het tijd om een aantal sous vide recepten met jullie te delen! Je vindt hier vooral hoe je bepaalde ingrediënten sous vide kunt bereiden en welke smaken je kunt toevoegen.

1. Sous vide asperges

Dit recept is een basisinstructie om groene asperges sous vide te garen. Zoals je eerder last is dit de perfecte manier om alle vitamines en mineralen van de asperges te behouden. Onder de foto vind je het sous vide recept!

sous vide groene asperges - sous vide recepten - sous vide ingredienten - sous vide bereiden - sous vide groenten - asperges sous vide kokenSous vide recepten // sous vide asperges

Ingrediënten

– 2 bossen groene asperges
– alve citroen
– 2 tenen knoflook
– een halve rode peper
– zwarte peper korrels
– grof zeezout
– olijfolie

De voorbereiding

Was de asperges goed en dep ze vervolgens af met keukenpapier. Snijd een klein stukje van de achterkant van de asperges af als dat door de groenteboer of supermarkt nog niet gedaan is. Stel je sous vide apparaat in op 84 graden.

De smaak

Geef de asperges in de vacuümzak smaak met de kruiden waar jij van houd. In dit basisrecept van sous vide asperges voegen we alleen peper, olijfolie, knoflook en zeezout toe. Vacumeer de asperges met het apparaat en zorg ervoor dat de asperges naast elkaar liggen. Gebruik indien nodig is meerdere zakken, zodat de asperges niet over elkaar heen komen.

Bereidingstijd sous vide asperges

Stel het sous vide apparaat in op 20 minuten en laat de asperges garen. Gebruik een sous vide rekje of iets anders om de producten onder water te houden. Haal na 20 minuten de groene asperges uit het water en knip de zak open.

Tip: rasp wat citroenschil over de asperges heen, strooi er wat grof zeezout en eventueel rode peper overheen en je hebt een super lekker sous vide recept gemaakt!

2. Sous vide kabeljauw bereiden

Zin in een lekker stukje vis met perfecte garing? Ga voor kabeljauw! Waar deze witvis in de pan of oven veel ervaring nodig heeft om goed te garen, is het met een sous vide bereiding juist heel makkelijk. Hier vind je het recept >

sous vide kabeljauw - sous vide recepten - sous vide ingredienten - sous vide bereiden - sous vide groenten - asperges sous vide koken - sous vide vis

3. Sous vide Gepocheerde eieren met Avocado Toast 

Altijd al perfect gepocheerde eieren willen maken? Doe het met de sous vide! Hier vind je hoe >

Meer verrassende variaties op avocado toast vind je hier >

sous vide kabeljauw - sous vide recepten - sous vide ingredienten - sous vide bereiden - sous vide groenten - asperges sous vide koken - sous vide vis - sous vide eieren - gepocheerde eieren sous videBron: Dash of Savory 

4. Frisse Salade met sous vide Kreeft

Niet alleen eieren, maar ook kreeft kun je pocheren met een sous vide stick. Het resultaat: zachte, boterachtige kreeft bomvol smaak. Heerlijk op een frisse salade bijvoorbeeld! Hier vind je het recept >

sous vide kreeft - gepocheerde kreeft - sous vide bereidingen - sous vide recept

5. Sous vide Zalm Asian Style

Absoluut eén van onze lievelingsvis soorten: zalm! Heerlijk gebakken of uit de oven, maar een een perfecte vis om sous vide te garen. Hier vind je het recept >

Meer lekkere Aziatische recepten vind je hier >

sous vide zalm - zalm sous vide bereiden - sous vide vis - perfecte garnig zalm Bron: Omnivore’s Cookbook// sous vide zalm recept

6. Sous vide Kip met Kruiden

Op zoek naar een lekker sous vide recept met kip? Goed plan! Want juist bij kip is de juiste bereidingstijd heel belangrijk, omdat het gerecht snel te droog wordt. Met sous vide voorkom je dat makkelijk. Hier vind je het recept >

sous vide kip - kipfilet sous vide - malse kip bereiden - sous vide recepten vlees Bron: Upstate Ramblings// sous vide kipfilet

7. Sous vide Short rib 

Zin in een goed stuk vlees sous vide gegaard? Ga voor short rib: een van de meest smaakvolle sen malse tukken vlees van het rund. Ten minste, als je het goed bereidt. Hoe vind je hoe >

sous vide vlees - sous vide rundvlees - sous vide steak - sous vide biefstuk - sous vide short rib - sous vide recepten

8. Sous vide Pulled Pork

De mogelijkheden zijn eindeloos voor dit pulled pork recept. Je kunt er een burger van maken, taco’s mee vullen of toevoegen aan een lekkere sandwich. Zo maak je sous vide pulled pork klaar >

sous vide pulled pork - sous vide vlees receptenBron: Sip Bite Go // sous vide recepten

 

En, wanneer ga jij thuis aan de slag met sous vide recepten?