Z

ZZP’ER? DIT MOET JIJ WETEN OVER DE AOV

aov ondernemers - aov verplicht - arbeidsongeschiktheidsverkering ondernemers - arbeidsongeschiktheidsverkering zppers - verkeringen zzpers - Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen - Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp

Er vinden iedere dag  ongeveer 550 arbeidsongelukken plaats. Wow!
Mensen in loondienst krijgen tijdens herstel deels doorbetaald, maar voor zzp’ers is dat een ander verhaal. Voor hen doet een ongeluk vaak óók pijn in de portemonnee. Daarom is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers ontzettend belangrijk. Hier lees je er meer over de AOV voor zzp’ers.

Je hebt een heel business plan uitgewerkt, je website is gelanceerd, de eerste klanten komen binnen en de boekhouding is in orde. Wij kunnen uit ervaring spreken als we zeggen dat bij ondernemen ontzéttend veel komt kijken. Maar nadenken wat er gebeurt als je arbeidsongeschikt raakt? Dat stond niet op onze checklist. 

Verplichte AOV voor ondernemers

Arbeidsongeschikt? Ik?! Precies, daar hadden wij nog niet over nagedacht. Niets om voor te schamen overigens, want ruim 80% van de zzp’ers in Nederland is (nog) niet verzekerd. Het kabinet heeft er gelukkig wél over nagedacht. Zij hebben dan ook een nieuw akkoord bereikt waarbij iedere zzp’er zich binnenkort verplicht verzekeren moet tegen arbeidsongeschiktheid. Wanneer precies is nog niet duidelijk, maar duidelijk is wél dat wij als zelfstandigen erover na moeten gaan denken.
Dus dat deden wij alvast, zoals je van ons gewend bent, en uiteráárd delen we onze bevindingen met jullie. Hier lees je meer over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers.

Wat is een AOV nou precies?

AOV staat dus voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (phoe, laten we het bij de afkorting houden) en verzekert jou bij inkomensverlies door ziekte of een ongeval. Met deze verzekering zorg je er simpelweg dus voor dat jouw onderneming kan blijven, zelfs als de inkomsten wegvallen.

Nog concreter: waarom heb jij als zzp’er een AOV nodig?

Want ‘ik kan toch gewoon werken als ik ziek ben?!’. Nou, met een griepje misschien. Maar wat nou als jij één van die 550 arbeidsongelukken maakt en je maandenlang uit de running ligt. Heb je dan genoeg buffer om alle vaste kosten door te betalen? Misschien wel, maar waarschijnlijk (laten we weer voor onszelf spreken) wordt dat een moeilijk verhaal.

Maar niet als je een AOV hebt: dan word je tijdens een ziekteperiode gewoon doorbetaald. Met andere woorden: dan kan jij dus je huur of hypotheek en andere vaste lasten blijven betalen en kan jouw bedrijf blijven bestaan. Daarom is een AOV zo ontzettend belangrijk voor zzp’ers.

Inspirerende interviews met vrouwelijke ondernemers lees je hier >

Waar sluit ik als ZZP’er een AOV af?

Het afsluiten van een AOV wordt vaak gezien als iets dat veel tijd en geld kost. Eerlijk: uit ons AOV-onderzoekje blijkt dat dat vaak ook het geval is. Totdat we op Tulpenfonds (gotta love the name) stuitte. Zij doen het anders, namelijk met een begrijpelijke én betaalbare verzekering voor zzp’ers. 

aov ondernemers - aov verplicht - arbeidsongeschiktheidsverkering ondernemers - arbeidsongeschiktheidsverkering zppers - verkeringen zzpers - Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen - Arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp aov ondernemers – aov verplicht – Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen – AOV zzp

 

Dat komt op het volgende neer: afhankelijk van jouw beroep en leeftijd ben je vanaf €50 euro per maand verzekerd voor een goed basissalaris als je arbeidsongeschikt raakt. Ben je jong en heb je geen fysiek zwaar beroep? Dan zul je waarschijnlijk rond dit bedrag per maand uitkomen. Rook je al je leven lang en/of heb je een risicovol beroep, dan betaal je meer. Maar wat je ook doet: het online afsluiten van de AOV bij Tulpenfonds is makkelijk en kan iedereen. Ze spreken onze taal. 

Zijn er ook alternatieven?

Tulpenfonds vindt dat alle zelfstandigen in Nederland een passend vangnet verdienen. Wij zijn vaak immers zelfstandig geworden om onze eigen keuzes te maken, en dat begrijpen zij als geen ander. Daarom bieden ze verschillende vangnetten aan, waarvan er altijd een bij jouw wensen, beroep en persoonlijkheid past.

Zo kun je ook kiezen voor een ander vangnet zoals als een gezondheidscoach en een zelfstandigenfonds. Dat laatste gaat uit van solidariteit en is dus een collectief van zelfstandigen, die elkaar voorzien van inkomen in geval van uitval. Daar betaal je gemiddeld maar €30 per maand voor. Hier lees je er alles over >

Heb je geen of weinig buffer, een risicovol beroep en/of wil je geen risico lopen op uitvallende inkomsten? Dan zouden wij zeggen: wacht niet tot de AOV verplicht is, maar sluit ‘m alvast af. Dat kan tegenwoordig op allerlei manieren, maar wil je tijd en geld bespraken? Check dan zeker even Tulpenfonds.

CategoriesWork