8

8 TIPS VOOR EEN DUURZAME(RE) REIS

tips duurzaam reizen - duurzame toerisme - duurzaam reizen auto - duurzame reisorganisaties - milieuvriendelijk reizen

Girls Who Travel, we zijn natuurlijk gek op reizen. Maar eerlijk is eerlijk: onze wanderlust kán een slechte impact hebben op het milieu. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken (ja, echt). Wat je kan doen? Wij delen 7 tips & tricks om duurzamer te reizen. 

Als COVID-19 iets positiefs teweeg heeft gebracht, is dat het voor veel Nederlanders een keerpunt blijkt in hun overwegingen om duurzaam op reis te gaan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Booking.com, met inzichten van 29.000 reizigers uit 30 verschillende landen.

Meer dan de helft (57%) van de Nederlandse reizigers vindt dat mensen nú dan echt in actie moeten komen om de planeet te besparen voor de volgende generaties. Uit het rapport blijkt dat ongeveer een derde (30%) van de Nederlandse reizigers in de toekomst duurzamer wil gaan reizen. 

Mooi nieuws! Maar, hoe pak je dat eigenlijk aan, duurzamer reizen? In dit artikel vind je onze tips voor een duurzame reis >

1. Maak duurzame keuzes voordat de reis begint

Duurzame reis keuzes maken begint bij het kiezen van een accommodatie die rekening houdt met duurzaamheidsinitiatieven. Als wij een Girls Who-trip maken, is dat zeker iets waar we rekening mee houden. Tip: Booking.com maakt duurzaam reizen makkelijker met de Duurzaam-Reizen badge, die te zien is op zowel de zoekresultaten pagina’s als de individuele accommodatie pagina’s .

Ook interessant: 10 x boeken over milieu en duurzaamheid >

De badge is wereldwijd beschikbaar voor elk type accommodatie dat aan de duurzaamheidscriteria voldoet. De ‘maatregelen voor duurzaam reizen’ sectie geeft vervolgens in een handig overzicht de stappen weer die een accommodatie heeft genomen om een duurzamer en milieuvriendelijker verblijf aan te bieden. 

Ook zijn er tegenwoordig talloze airlines waar je voor een kleine toelage je Co2-uitstoot kan compenseren. 

Daarnaast is het slim om voor je reis goed te onderzoeken of je wel of geen auto nodig hebt op je bestemming. Misschien kun je met een fiets ook al veel plekken verkennen? Fietsen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jouw eigen gezondheid!

2. Ga zuinig om met water

Want, dat doe je thuis toch ook? Hopelijk! Als je duurzaam wil reizen ga je ook op reis zuinig met water om. Laat de kraan niet onnodig openstaan, neem een herbruikbare waterfles mee (dat doet gelukkig al 41% van de reizigers, volgens het onderzoek). Maar ook: gebruik handdoeken vaker dan één keer. Simpele dingen die je thuis ook zou (moeten) doen, maar waar je op reis zeker ook aan kunt denken.

​​Marianne Gybels, hoofd duurzaamheid bij Booking.com, voegt daaraan toe: ‘Wees er ook bewust van hoe lang je doucht, want het kan verleidelijk zijn om tijdens je vakantie veel langer onder de douche te staan. Probeer eens 30 seconden minder te douchen. Dat scheelt veel op vakantie, maar ook thuis. Door je bewust te zijn van hoe lang je doucht, kun je in behoorlijk wat water besparen, vooral op bestemmingen waar de toegang tot zoet water moeilijk is of bedreigd wordt.’

duurzam reizen - duurzaam reizen vervoer - duurzame organisaties - duurzame reisbureaus - milieuvriendelijk reizenduurzaam reizen – duurzame reisbureaus – tips milieuvriendelijk reizen – duurzame vakantie

Meer tips voor een duurzame reis >

3. Eet en drink lokaal

Een iets minder voor de hand liggende stap om duurzamer te reizen, maar lokaal eten draagt zeker bij aan een gezonder milieu. Lokale gerechten worden namelijk over het algemeen klaargemaakt met producten uit de regio. De afstand die de ingrediënten hebben afgelegd is daarom dus relatief kort. En je raadt het: dat is veel beter voor het milieu dan producten die de wereld overgevlogen zijn voordat ze op jouw bord belanden. Daarnaast is lokaal eten gewoon veel lekkerder én leuker als je een land op culinair gebied wil leren kennen.

4. Doe het licht en de airco uit als je je kamer verlaat

Dat klinkt natuurlijk super logisch, maar toch komt het vaak voor dat er bankpasjes in het aircosysteem worden gestoken om het koel te houden. Dat kost ontzettend veel energie, en dat terwijl een airco de ruimte binnen 10 minuutjes kan verkoelen. 

Gelukkig blijkt uit het onderzoek ook dat bijna twee vijfde (38%) van de respondenten bewust de airconditioning/verwarming hadden uitgezet als ze er niet waren, maar daar vallen dus nog wel punten te behalen. 

Lees ook: 5 x Alternatieven voor plastic tasjes >

5. Plan geen dieronvriendelijke activiteiten

Please?! Dat is immers zó verleden tijd. Dieren spelen een belangrijke rol in een gezond milieu, dus maak ook daar geen misbruik van. Prachtige natuur-kiekjes genoeg op reis, dus een foto met die ‘lieve’ tijgertjes is niet nodig. Huur een fiets, in plaats van een tocht op uitgebuitte olifanten of op de bulten van een kameel. Oh, en mocht er een circus in de buurt zijn – sla deze dan ook gewoon over. Deze dieren zitten vaak onder de antibiotica zodat jij rustig met ze op de foto kan, en dat wil jij natuurlijk niet stimuleren als je op reis bent. 

6. Scheid je afval

Hoewel afval scheiden in Nederland niet meer noodzakelijk is, is dat het in veel andere landen wel. Daarom geeft ​​Marianne Gybels ons als tip mee: ‘Gooi niet alles zomaar in de prullenbak in je kamer. Vraag de receptie of de eigenaar van de accommodatie waar en hoe je je afval kunt scheiden als dat niet duidelijk aangegeven is.’

7. Verminder je plastic footprint

Naast het meenemen van een herbruikbare waterfles, zijn er meer manieren om minder plastic te gebruiken. Marianne zegt daarover: ‘Neem herbruikbare flesjes voor toiletartikelen mee, gevuld met je favoriete producten vanuit huis. Veel accommodaties stappen af van het aanbieden van toiletartikelen voor eenmalig gebruik.’

Ook geeft ze ons nog een bonustip: ‘Als je ergens verblijft waar toiletartikelen voor eenmalig gebruik nog worden aangeboden, neem deze gratis artikelen dan aan het eind van je verblijf mee naar huis. Zo kun je ze hergebruiken als reisflesjes voor je volgende reis.

 
CategoriesReistips