5

5 x LOKALE ACTIVITEITEN IN SLOVENIË MET BEWONERS

Slovenië het land van kaki, olijven, pompoen olie, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan maar jij kan ze mee helpen!

Slovenië: het land van kaki, olijven, pompoen, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan, en jij kan ze ermee helpen. Hierdoor ben je geen typische toerist in het land, maar juist een vriendelijke bezoeker die ook nog eens met een nieuwe portie culinaire kennis het vliegtuig instapt.

Door deze vijf activiteiten leer je Slovenië snel kennen en je bent ook nog is lekker in de weer!

1. Olijven plukken

Wist je dat ze in Slovenië super veel olijfbomen hebben? In november is het tijd om deze bomen helemaal kaal te plukken. Het is de hele dag door hard werken om alle olijfoliebomen te ontdoen van de heerlijke olijven.

Slovenië het land van kaki, olijven, pompoen olie, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan maar jij kan ze mee helpen!

Slovenië het land van kaki, olijven, pompoen olie, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan maar jij kan ze mee helpen!

Iedere boer kan wel een handje gebruiken. Zo leer je niet alleen hoe het proces in zijn werk gaat, ook heb je aan het eind van de dag je zelfgemaakte olijfolie.

De olijfolie in Slovenië is lekker scherp en brand goed in de keel. Voor deze kwaliteit wil je wel even je handen uit de mouwen steken. Daarnaast zien ze in Slovenië het plukken van olijven als een dag om te genieten. In de ochtend begin je met huisgemaakte Grappa om goed wakker te worden. Vervolgens is er de hele dag bier, wijn en natuurlijk veel eten.

Slovenië het land van kaki, olijven, pompoen olie, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan maar jij kan ze mee helpen!

2. Pompoenpitolie maken

Pompoenen zijn er in Slovenië in overvloed. In het binnenland gebruiken ze deze heerlijke groente als voer voor de dieren, om vervolgens de dieren weer op te eten. Het is echter in ‘grotere’ steden een veel gebruikte groente voor verschillende gerechten. Daarnaast wordt van de pompoen en zijn pitten de bekende Sloveense olie gemaakt: pompoenpitolie.
Deze olie geeft een super twist aan je soep of salade. De bevolking mixt het vaak met zachte, witte kaas om hun witte, verse brood met te beleggen.

8 x redenen waarom je eens in een tiny house moet logeren >

3. Kaki festival

Wel eens gehoord van het fruit ‘kaki’? Het is grote, ronde, oranje vrucht met een zoete smaak. In Slovenië zijn er zoveel van deze kaki bomen, dat ze gelijk maar een heel festival organiseren. Alle buurtbewoners komen dan bij elkaar om te genieten van verschillende gerechten met kaki.

Maar deze oranje wordt natuurlijk ook verwerkt in grappa. Niets wordt weggegooid. Je zou bijna zeggen dat dit het nationale symbool is van dit mooie land. Het kaki festival vindt op meerdere plekken plaats langs de kust van Slovenië en is altijd rond eind oktober/begin november.

Dit zijn de mooiste onontdekte steden van Europa >

4. Truffels zoeken met honden

In Slovenië (en Istria) worden de meeste truffels in de wereld gevonden. Hier is namelijk het ideale klimaat voor de truffel. De zwarte of witte bonk wordt gezocht door speciaal getrainde honden. Istrië is een kleine, maar diverse regio waar tussen de heuvels van dit diverse landschap culinaire en natuurlijke schatten verborgen liggen.

Zijn truffels echt een afrodisiacum? Waarom zijn varkens vervangen door honden bij de truffeljacht? Kunnen truffels alleen vroeg in de morgen verzameld worden? Deze vragen kunnen beantwoord worden door verschillende truffeljagers, met wie je tevens mee op pad kan gaan. Samen ga je op zoek naar de verborgen hoeken van het bos waar je met wat geluk tussen de boomwortels de smakelijke knollen aantreft.

Slovenië het land van kaki, olijven, pompoen olie, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan maar jij kan ze mee helpen!Slovenië het land van kaki, olijven, pompoen olie, truffels, wijn en grappa. Allemaal producten die met de hand worden gemaakt of geplukt. De lokale bewoners hebben er veel werk aan maar jij kan ze mee helpen!

Of bezoek het truffel festival in Istria deze vindt plaats van half oktober tot half november. Airbnb-hosts Danillo en Irena kunnen je hier alles over vertellen. Op het festival kan je allerlei lekkernijen proeven met truffel. Van pasta, kaas en worst tot burgers of chocolade.

5. Grappa in de kelder

Ga je voor een grappa met verse kruiden, kaki of met speciale rode besjes. Grappa wordt gemaakt in menig kelder van het Sloveense volk. Meestal wordt het gemaakt door de man des huizes. Dit drankje krijg je gelijk wanneer je bij iemand nieuw in huis bent. Pas op, want dit goedje is zo sterk dat je na een adje onder de bank ligt. En dat is lastig als je nog olijven moet gaan plukken…

Na al deze leuke activiteiten wil jij toch ook naar Slovenië?

CategoriesEuropa